Menu
NOVOSTI

4 najčešća simptoma menopauze

Menopauza (klimakterij) predstavlja kraj reproduktivne dobi žene. Žena ulazi u menopauzu prolaskom najmanje godine dana od zadnje menstruacije. Prosječna dob ulaska u menopauzu je između 50. i 55. godine.

To je prirodan proces kroz koji prolazi svaka žena, što odlično ilustrira podatak da gotovo trećina žena u Hrvatskoj trenutno prolazi kroz menopauzu.

Menopauzu uzrokuju hormonalne promjene. Jajnici sve manje funkcioniraju, odnosno smanjuje se proizvodnja ženskih spolnih hormona estrogena i progestrogena.

Ovo se očituje kao niz različitih simptoma koje žene često osjećaju i prije ulaska u menopauzu. Već tada se smanjuje razina spolnih hormona. To se prijelazno razdoblje naziva perimenopauza i traje između 4 do 10 godina prije same menopauze.

S obzirom na to da je svaka žena različita, ne mora značiti da će sve imati iste simptome ili simptome istog intenziteta.

Nastavite čitati i saznajte koja su 4 najčešća simptoma menopauze.

1. Valovi vrućine (valunzi)

Valunzi ili valovi vrućine su vjerojatno najpoznatiji i najčešći simptom menopauze. Iako se ne zna točan uzrok, prevladava mišljenje da nastaju širenjem krvnih žila koje nastaje smanjenjem proizvodnje estrogena.

U prosjeku, valovi vrućine traju između 1 do 5 minuta nekoliko puta dnevno.

Može ih se spriječiti ili ublažiti prirodnim putem (npr. pijenjem čaja od vrkute, oblačenjem prozračne, pamučne odjeće, redovitom konzumacijom vode) ili uz pomoć hormonskog nadomjesnog liječenja.

2. Smanjena seksualna želja (libido)

Smanjeni libido izaziva sram u žena, ali se radi o čestoj pojavi uglavnom prouzrokovanom menopauzom. Istraživanja pokazuju da čak 80% žena u menopauzi imaju smanjen libido.

Naime, smanjena proizvodnja estrogena izaziva suhoću vagine što često uzrokuje bol pri seksualnom odnosu i razumljivo, manjak želje.

Srećom, postoji mnogo bezbolnih načina za ponovno uživanje u seksu – od lubrikanata, hormonske nadomjesne terapije do promjena u prehrani i životnom stilu.

3. Promjene raspoloženja

Uz menopauzu se ne vežu samo fizičke promjene, već i one psihičke prirode. Česte su nenadane promjene raspoloženja, pogotovo u negativnom smislu. Jedan čas smo tužne, a drugi nervozne i ljute na sve oko sebe.

Popraćene su i drugim psihičkim simptomima poput tjeskobe, brain foga (magle u mozgu) itd. Može ih uzrokovati smanjena proizvodnja estrogena, ali su često mješavina različitih okolnosti – od stresa, neispavanosti i životnog stila.

Osim hormonskom terapijom ili terapijom antidepresivima, mogu se ublažiti promjenom životnog stila (pogotovo načina prehrane i češćom fizičkom aktivnošću).

4. Nesanica

Ako uzmemo u obzir svakodnevnu izloženost stresu, promjene raspoloženja, brigu zbog neispunjenog seksualnog života i napadaje valunga, nije čudo što žene u menopauzi često pate od nesanice (prema nekim istraživanjima – 60% žena).

Upravo zbog toga se za nesanicu, uz valunge, kaže da je jedan od najčešćih simptoma menopauze.

O nesanici smo pisale u članku Nesanica je jedan od najčešćih simptoma menopauze, a za konkretne savjete za bolji san pročitajte naših 8 savjeta za bolji i kvalitetniji san.

No Comments

    Leave a Reply