Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Ove strategije pomažu za poboljšanje fokusa i pamćenja tijekom menopauze

Jeste li čule za menopauzalne mozgalice? Ne? A za moždanu maglu? Možda? Nekako vam je maglovito, jel tako 😊 Pa ako se jako fokusirate, možda do kraja ovog teksta doznate zašto vam se to događa i što vam može pomoći. A pomoći uvijek ima…ako nigdje, onda na pričajmiotome.

Pa krenimo redom…nemogućnost fokusiranja ili poteškoće s koncentracijom i pamćenjem mogu biti uobičajeni simptomi menopauze. Ovi problemi često se nazivaju menopauzalnim mozgalicama ili moždanom maglom.

Hormonalne promjene tijekom menopauze mogu utjecati na kognitivne funkcije.

Poteškoće s koncentracijom i pamćenjem tijekom menopauze povezane su s hormonskim promjenama koje se događaju u tijelu žene u tom razdoblju. Glavni razlog jest u smanjenju razine estrogena, koji ima utjecaj na kognitivne funkcije. Evo kako se to događa:

Hormonske promjene: Estrogen ima zaštitnu ulogu na mozak, pomaže u održavanju zdravih sinapsi (veza između živčanih stanica) i utječe na protok krvi u mozgu. Tijekom menopauze, razine estrogena opadaju, što može utjecati na funkciju mozga.

Promjene u raspoloženju: Promjene u razini estrogena također mogu utjecati na raspoloženje i uzrokovati stres, anksioznost i nesanicu, što sve može utjecati na koncentraciju i pamćenje.

Fluktuacije hormona štitnjače: Tijekom menopauze, promjene u hormonalnom sustavu mogu utjecati na funkciju štitnjače, što također može rezultirati problemima s koncentracijom.

Nedostatak sna: Nesanica je čest problem u menopauzi, a nedostatak sna može značajno utjecati na kognitivne funkcije.

Za poboljšanje fokusa i pamćenja tijekom menopauze, možete razmotriti sljedeće strategije:

Pravilna prehrana: Unos zdrave hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima i vitaminima može podržati kognitivno zdravlje.

Fizička aktivnost: Redovita tjelovježba može poboljšati protok krvi u mozgu i pomoći u očuvanju mentalne oštrine.

Mentalna stimulacija: Rad na mozgalicama, čitanje, učenje novih vještina ili bavljenje aktivnostima koje potiču mozak mogu pomoći.

San: Osigurajte dobar san, jer nedostatak sna može pogoršati poteškoće s koncentracijom.

Stres upravljanje: Tehnike opuštanja poput meditacije, joge ili dubokog disanja mogu pomoći u smanjenju stresa koji može utjecati na koncentraciju.

Važno je napomenuti da su ovi problemi s koncentracijom i pamćenjem privremeni i obično se poboljšavaju kako se tijelo prilagođava hormonskim promjenama. Tijekom menopauze, žene mogu primijetiti poboljšanja u kognitivnim funkcijama s pravilnom brigom o svom zdravlju i primjenom strategija za suočavanje s tim simptomima. Ako su poteškoće ozbiljne ili utječu na vašu kvalitetu života, razgovarajte s liječnikom kako biste dobili savjete i podršku.