Menu
MENOPAUZA

Jeste li čule za brain fog i znate li što je to zapravo?

Brain fog, brain fog – često se u posljednje vrijeme o tome govori, pa ajmo mi danas pojasniti što je to zapravo.

Brain fog je stanje u kojem osoba (u našem slučaju obično u perimenopauzi i menopauzi) doživljava privremene poteškoće s koncentracijom, jasnoćom misli i mentalnom oštrinom. Ova pojava može uzrokovati osjećaj da su nam misli zamagljene ili teže dolazi do pamćenja i razumijevanja informacija. Osobe koje pate od brain foga često opisuju da imaju “magloviti um”.

Brain fog može biti uzrokovan različitim faktorima. To može biti rezultat nedostatka sna, stresa, loše prehrane, hormonalnih promjena ili određenih zdravstvenih stanja poput depresije, anksioznosti ili kroničnog umora. Također, neki lijekovi mogu izazvati ovaj simptom.

Simptomi brain foga mogu se razlikovati od osobe do osobe, ali uključuju poteškoće s pamćenjem, koncentracijom i obradom informacija, osjećaj mentalne praznine, gubitak interesa i umanjenu sposobnost donošenja odluka. Osoba može osjećati umor, dezorijentiranost i osjećaj da je “izvan sebe”.

Kako si možemo pomoći?

Postoje neke strategije koje mogu pomoći u suočavanju s brain fogom.

Održavanje zdravog načina života koji uključuje dovoljno sna, redovitu tjelesnu aktivnost i uravnoteženu prehranu može imati pozitivan učinak na mentalnu jasnoću. Organizacija i planiranje dnevnih zadataka, korištenje bilježaka i podsjetnika, kao i prakticiranje tehnika za smanjenje stresa, poput meditacije ili dubokog disanja, također mogu biti korisni.

Ako se simptomi brain foga često pojavljuju i ometaju vašu svakodnevnu funkcionalnost, preporučljivo je potražiti medicinsku pomoć. Liječnik može obaviti pregled i razgovarati o vašim simptomima kako bi utvrdio uzrok i preporučio odgovarajući tretman ili terapiju.

Važno je zapamtiti da brain fog može biti privremen i da se s pravilnom brigom o zdravlju i upravljanjem stresom može smanjiti ili eliminirati.

Eto, nadamo se da vam je sad malčice lakše i manje maglovito, barem kada se radi o brain fogu. I ne zaboravite – pričajte o tome…