Menu
ZDRAVLJE

Mentalne vježbe za dugovječan i zdrav mozak

Medicinski stručnjaci se slažu da je mentalno zdravlje jednako bitno kao i fizičko. Ali, da bismo bili dobrog mentalnog zdravlja, potrebno je često vježbati “mišiće” mozga. Naime, mentalnim vježbama možemo i ublažiti rizik oboljenja od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti. 

Mentalne vježbe su pogotovo bitne za žene koje u perimenopauzi i menopauzi dožive takozvani brain fog (magla u mozgu) kojeg karakterizira slabije pamćenje, poteškoće u koncentraciji i zbunjenost. 

Vježbe koje smo izdvojile za današnji članak će vam pomoći izoštriti fokus, te poboljšati koncentraciju i pamćenje.

Naravno, ne zaboravite ni na svoje tijelo. Zdrava i uravnotežena prehrana u kombinaciji s redovnom fizičkom aktivnošću čuva mozak od propadanja. To dokazuju i istraživanja. Prema jednom istraživanju provedenom na UCLA, tjelovježba olakšava stvaranje novih neuronskih veza u mozgu. 

Nastavite čitati i saznajte koje su mentalne vježbe dobre za zdravlje mozga.

1. Koristite nedominantnu ruku u svojim svakodnevnim aktivnostima

Naš mozak uglavnom radi na autopilotu. Većinu svakodnevnih aktivnosti obavljamo toliko često da uopće ne razmišljamo o njima. Pokušajte probuditi svoj mozak iz drijemeža jednim jednostavnim trikom. Umjesto dominantne ruke, koristite onu nedominantnu. Vjerojatno se radi o lijevoj s obzirom na to da je samo 10% ljudi na svijetu lijevoruko! Naravno, nemojte koristiti nedominantnu ruku u opasnim aktivnostima ili radnjama (npr. rezanje nožem). Krenite od najjednostavnijih radnji – zaključajte vrata drugom rukom, počešite se drugom rukom, namignite…)

2. Nacrtajte mapu svog grada iz sjećanja

Evo jedna malo zahtjevnija vježba. Pokušajte nacrtati mapu grada u kojem živite – ali, bez gledanja u pravu mapu. Ova će vježba definitivno prodrmati vaš mozak. Ako vam se ovo čini prelagano, probajte nacrtati mapu nekog mjesta kojeg ste prvi put posjetili.

3. Meditirajte 10 minuta dnevno

Naše misli su zagušene hrpom nepotrebnih i često izrazito negativnih informacija koje primamo putem televizije, a pogotovo interneta koji uz to i ometa koncentraciju. Zato nam je ponekad potreban odmor od svega toga. Ovdje nastupa meditacija.

Osim što ćete meditacijom očistiti glavu od štetnih misli, možete poboljšati koncentraciju (npr. zatvorite oči, zamislite jabuku i promatrajte je svojim “unutarnjim očima”). Dovoljno je prijeći u neki mirni kutak kuće ili stana ili pak otići vani negdje gdje nema puno smetnji i meditirati 10 minuta dnevno. 

Pročitajte članak: Kako spriječiti i liječiti probleme s pamćenjem u menopauzi

4. Zapamtite popis za kupovinu i brojeve mobitela

Previše ovisimo o mobitelima. U njih zapisujemo sve, od telefonskih brojeva do podsjetnika. Možete li se sjetiti broja mobitela svoje prijateljice ili kćeri? Ako je odgovor ne, možda se previše pouzdajete u mobitele. Odredite nekoliko najvažnijih brojeva i zapamtite ih (nikad ne znate, možda vam budu dobro došli u slučaju nužde). Isto tako, prije idućeg odlaska u dućan zapamtite što trebate kupiti. Naravno, ako je popis stvari za kupnju predug, bolje ga je zapisati. 🙂

5. Slažite puzle

Iako ih više povezujemo s djecom, slaganje puzli može biti stimulirajuća aktivnost i za odrasle. Naime, prema istraživanjima slaganje puzli pomaže održavanju zdravlja mozga – odlično je za prostornu inteligenciju. 

6. Naučite novu vještinu

Usvajanje novih vještina je izrazito bitno za zdrav mozak, pogotovo vještine koje zahtijevaju finu motoriku (pletenje, slikanje). 

7. Vozite se novim rutama

Vožnja do posla i nazad kući još je jedna od svakodnevnih aktivnosti koje radimo automatski, bez imalo razmišljanja. Unesite malo pomutnje u svoju rutinu i idući put idite do posla ili kuće drugom rutom. Postavit ćete pred svoj um zanimljiv izazov.