Menu
MENOPAUZA / ZDRAVLJE

Zašto imamo grčeve i nakon menopauze

Kada naše mjesečnice prestanu, pojavljuju se mnogi drugi problemi na koje i ne mislimo dok se ne pojave.

Uz simptome koji su nam već poznati kao valovi vrućine, nesanica, promjene raspoloženja, suhoća vagine, tu su i grčevi koje više ne možemo pripisati mjesečnicama.

Uz grčeve se može pojaviti i: lagano ili obilnije vaginalo krvarenje, naticanje trbuha, oticanje ili bol u nogama, bol u donjem dijelu leđa, bol tijekom seksa, bol pri mokrenju ili stolici, zatvor, nagli gubitak na težini ili povećanje tjelesne težine, umor, mučnina, povraćanje ili proljev.

Miomi

Miomi su male benigne izrasline najčešće na mišićnoj stijenki maternice. Iako se najčešće razviju prije nego što žena uđe u menopauzu, moguć je njihov rast i nakon menopauze. Većina fibroida se smanjuje u menopauzi, ali svejedno možete osjećati pritisak ili grčeve.

Stanje u kojem se otoci endometrija, sluznice maternice, počinju razvijati i izvan nje, pa mogu biti na jajnicima, jajovodima ili crijevima.

Simptomi endometrioze uključuju: bol u zdjelici i grčeve, bol donjeg dijela leđa, bol tijekom ili nakon seksa, bol pri mokrenju ili stolici.

Ponekad endometriozu prati i osjećaj depresije, a terapija za menopauzu može pogoršati simptome ove bolesti.

Kronični zatvor

Doktori kažu da je zatvor sve manje od tri spontana pražnjenja crijeva tjedno, što je još jedan od jako čestih uzroka boli u zdjelici. Stolica isto tako može biti suha, tvrda ili grumenasta, pa i bolna. Kako si možete olakšati pražnjenje crijeva? Jedite više vlakana, izbjegavajte lijekove koji pogoršavaju situaciju i više vježbajte.

Gastroenteritis

Infekcija probavnog sustava koja može uzrokovati grčeve u području zdjelice i trbuha, ali uzrokuje i mučninu, povraćanje te proljev.

Uzroci mogu biti virusna infekcija, poznatija kao želučana viroza ili bakterijska infekcija, tj. trovanje hranom.

Iako gastroenteritis u većini slučajeva sam prođe, kod težih slučajeva potrebna je terapija, pa i boravak u bolnici.

Rak jajnika ili maternice

Mogu uzrokovati grčeve u području zdjelice, a što smo stariji, to se rizik od ovih bolesti povećava. Simptomi uključuju: vaginalno krvarenje, nadutost, izrazit umor, neočekivan i drastičan gubitak težine.

Grčeve poslije menopauze najčešće dobivaju žene koje su: dobile mjesečnicu prije dvanaeste godine, ušle u menopauzu nakon 52. godine života, uzimaju estrogen te u obiteljskoj povijesti bolesti imaju evidentiran rak jajnika ili maternice.

Kada posjetiti liječnika?

Ako vas grčevi zabrinjavaju, zakažite pregled kod doktora, a ako imate vaginalno krvarenje, a niste već 12 mjeseci imali mjesečnicu, trebali biste se hitno obratiti liječniku za pravovremenu dijagnozu.