Menu
MENOPAUZA

Suze vam oči – evo zašto i što može pomoći

Plačemo li u perimenopauzi i menopauzi često, rijetko, nikad, uvijek? Na to pitanje kao i za sve vezano za ova razdoblja u našim životima odgovori su posve različiti. Ali plakale mi puno ili malo, ono što je sigurno jest da suzimo, odnosno suze nam oči. I to ne zato što su mokre nego zato što su suhe.

Suhoća očiju tijekom menopauze često je povezana s, a čim drugim nego smanjenjem razine estrogena u tijelu. Estrogen igra važnu ulogu u regulaciji proizvodnje suza i održavanja zdravlja očiju. Kada se razina estrogena smanji, to može utjecati na kvalitetu suza i njihovu ravnotežu, što rezultira suhoćom očiju, iritacijom i drugim simptomima. Osim hormonalnih promjena, suhoća očiju može biti povezana i s drugim faktorima poput starenja, upotrebe određenih lijekova ili izloženosti okolini s niskom vlagom.

Estrogen je ključan

Razine estrogena tijekom menopauze opadaju, što utječe na različite aspekte tjelesnog funkcioniranja, uključujući i oči. Estrogen je ključan za održavanje zdravlja očiju jer utječe na proizvodnju suza i njihov sastav. Kada razina estrogena opada, to može dovesti do poremećaja u proizvodnji suza i kvaliteti suza.

Suze nisu samo voda; one sadrže složenu mješavinu vode, masti, proteina i elektrolita. Estrogen pomaže u održavanju ravnoteže ovih komponenti, što je ključno za očuvanje površine oka i zaštitu od iritacija i infekcija. Kada je ravnoteža narušena, to može dovesti do suhoće očiju, osjećaja peckanja, crvenila i iritacije.

Osim hormonalnih promjena, starenje također može pridonijeti suhoći očiju. Starenjem dolazi do prirodnog smanjenja proizvodnje suza i promjena u sastavu suza. Osim toga, neki lijekovi koji se često koriste tijekom menopauze, poput antidepresiva ili lijekova za krvni tlak, mogu imati nuspojavu suhoće očiju.

Okolišni čimbenici također mogu igrati ulogu u suhoći očiju. Izloženost suhom zraku, dimu, vjetru ili klimatiziranim prostorijama može isušiti suze brže nego što ih oči mogu proizvesti, što dovodi do osjećaja suhoće i nelagode.

Kako bi se ublažili simptomi suhoće očiju tijekom menopauze, preporučuje se korištenje umjetnih suza ili lubrikanata za oči kako bi se nadomjestila nedostajuća suza i očuvala udobnost oka. Također je važno redovito posjećivati oftalmologa radi praćenja zdravlja očiju i razmatranja drugih mogućih tretmana ili intervencija koje mogu pomoći u upravljanju suhoćom očiju.

Ovo može pogoršati

Suhoću očiju tijekom menopauze može pogoršati niz faktora, uključujući:

 1. Okolišni čimbenici: Izloženost suhom zraku, dimu, vjetru ili klimatiziranim prostorijama može isušiti suze brže nego što ih oči mogu proizvesti, što dovodi do osjećaja suhoće i nelagode.
 2. Pušenje: Pušenje može iritirati oči i pogoršati suhoću očiju.
 3. Korištenje ekrana: Dugotrajno gledanje u ekrane, poput računala, pametnih telefona ili televizora, može smanjiti učestalost treptanja, što može dovesti do isušivanja suza i suhoće očiju.
 4. Kontaktne leće: Nošenje kontaktnih leća može pogoršati suhoću očiju, posebno ako su leće neudobne ili ako se ne održavaju pravilno.
 5. Određeni lijekovi: Neki lijekovi, poput antidepresiva, antihistaminika ili lijekova za krvni tlak, mogu imati nuspojavu suhoće očiju.
 6. Nedostatak odgovarajuće hidratacije: Nedovoljan unos tekućine može utjecati na proizvodnju suza i pogoršati suhoću očiju.
 7. Hormonske promjene: Hormonske fluktuacije tijekom menopauze mogu izravno utjecati na proizvodnju suza i pogoršati suhoću očiju.
 8. Starenje: Starenje donosi prirodno smanjenje proizvodnje suza i promjene u sastavu suza, što može doprinijeti suhoći očiju.
 9. Genetika: Neke osobe mogu imati veću predispoziciju za suhoću očiju zbog genetskih faktora.
Ovo može pomoći

Kod suhoće očiju, nekoliko strategija može pomoći u ublažavanju simptoma i poboljšanju udobnosti:

 1. Korištenje umjetnih suza: Redovito korištenje umjetnih suza ili lubrikanata za oči može pomoći u nadomještanju nedostatka prirodne suze i održavanju hidratacije oka.
 2. Održavanje vlažnosti zraka: Korištenje ovlaživača zraka kod kuće ili na poslu može pomoći u održavanju optimalne razine vlage u okolini i smanjiti isušivanje suza.
 3. Smanjenje izlaganja iritantima: Izbjegavanje dima, prašine, vjetra i drugih iritansa može smanjiti nadraživanje očiju i smanjiti suhoću.
 4. Redovito treptanje: Svjesno provođenje vremena u treptanju može pomoći u održavanju ravnoteže suza na površini oka.
 5. Nošenje sunčanih naočala: Nošenje sunčanih naočala može zaštititi oči od jakog sunčevog svjetla i vjetra, što može pogoršati suhoću očiju.
 6. Pauze od ekrana: Redovite pauze tijekom dugotrajnog gledanja u ekrane mogu pomoći u smanjenju naprezanja očiju i suhoće.
 7. Održavanje hidratacije tijela: Pijenje dovoljno vode održava opću hidrataciju tijela, što može povoljno utjecati na proizvodnju suza.
 8. Posjet oftalmologu: Redoviti posjeti oftalmologu mogu pomoći u praćenju zdravlja očiju i pružiti dodatne savjete ili tretmane za upravljanje suhoćom očiju.

Ove strategije mogu se kombinirati kako bi se postiglo optimalno olakšanje od suhoće očiju. Ako simptomi suhoće očiju potraju ili postanu ozbiljni, važno je potražiti savjet od stručnjaka za oči.