Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Zašto se anksioznost javlja u menopauzi

Baš kao i u pubertetu i u menopauzi (kao i u perimenopauzi i postmenopauzi) anksioznost se može pojaviti u trenutku i kod dotad najzadovoljnijih, najsretnijih osoba. Zašto? Iz više razloga, a često tu su uključeni hormonalni, emocionalni i fizički faktori. Pa krenimo redom.

Hormonske promjene: Tijekom menopauze, ženski hormoni, poput estrogena i progesterona, opadaju. Ove hormonalne promjene mogu utjecati na neurotransmitere u mozgu odgovorne za regulaciju raspoloženja, što može dovesti do anksioznosti.

Fluktuacije u razini hormona: Osim stalnog smanjenja hormona tijekom menopauze, može doći do fluktuacija i oscilacija u razinama hormona, što dodatno može utjecati na emocionalno stanje.

Fizički simptomi menopauze: Simptomi kao što su valunzi, noćno znojenje, nesanica i promjene u tjelesnoj težini mogu uzrokovati nelagodu i stres, što može doprinijeti anksioznosti.

Promjene u životnom stilu: Menopauza može označiti promjene u životnom stilu, kao što su djeca koja napuštaju dom, brige o starijim roditeljima ili promjene u karijeri, što može stvoriti dodatni stres i tjeskobu.

Genetska predispozicija: Ako ste već skloni tjeskobi ili imate obiteljsku povijest anksioznosti, imate veću vjerojatnost da ćete iskusiti anksioznost tijekom menopauze.

Socijalna i emocionalna podrška: Nedostatak podrške ili promjene u socijalnom okruženju mogu također doprinijeti anksioznosti tijekom menopauze.

Važno je napomenuti da svaka žena prolazi kroz menopauzu na jedinstven način, pa će uzroci i ozbiljnost anksioznosti varirati. Ako osjećate da vas anksioznost tijekom menopauze značajno ometa, obratite se svom liječniku ili stručnjaku za mentalno zdravlje kako biste razgovarali o mogućim tretmanima i strategijama za upravljanje anksioznošću.

Ako osjećate anksioznost tijekom menopauze, evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći:

Duboko disanje: Prakticiranje dubokog disanja može vam pomoći da se smirite i smanjite osjećaj tjeskobe.

Redovito vježbanje: Fizička aktivnost može pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe. Pokušajte uključiti redovite šetnje ili vježbe u svoju rutinu.

Tehnike opuštanja: Upoznajte tehnike poput meditacije, progresivnog opuštanja mišića ili joge koje mogu pomoći u upravljanju anksioznošću.

Prehrana i hidratacija: Pravilna prehrana i dovoljno hidratacije mogu igrati ulogu u stabilizaciji raspoloženja i smanjenju anksioznosti.

Razgovor s liječnikom: Ako je anksioznost ozbiljna i utječe na vašu svakodnevicu, obratite se svom liječniku. On ili ona može predložiti terapiju, lijekove ili druge tretmane koji vam mogu pomoći.

Važno je razgovarati sa stručnjakom o svojoj anksioznosti kako biste dobili individualizirane savjete i tretmane koji odgovaraju vašim potrebama. Menopauza može donijeti hormonske promjene koje utječu na emocionalno blagostanje, stoga je podrška i briga o vašem mentalnom zdravlju ključna.