Menu
MENOPAUZA / ZDRAVLJE

Do hormonske ravnoteže s pravim tvarima te vitaminima

Hrana je jedan od najvažnijih izvora prane (energije). Zato je ispravno poštovati je i donijeti osviješteni izbor. Obroci se uvijek trebaju bazirati na svježim i minimalno termički obrađenim namirnicama (voće, povrće, jogurt, kefir, matična mliječ, klice, cjelovite žitarice), jer se kuhanjem uništava veliki dio vitamina i minerala.

Da je jedna od najboljih tvari za uspostavljanje hormonske ravnoteže matična mliječ, jedno od najvećih blaga prirode i jedina hrana pčelinje matice, najplodnijeg bića na svijetu, pisala je još prije nekoliko desetljeća Dina Rodrigues. Ključni sastojak matične mliječi je nezasićena masna kiselina 10-HDA (10-hidroksi decenska kiselina). Matična mliječ može aktivirati gene potrebne za razvoj matice. Iako je pčelinja matica genetski posve identična ostalim pčelama u košnici, zbog matične mliječi dvostruko je veća od ostalih pčela, najdugovječnija je (može preživjeti čak 15 rodova pčela) i, osim trutova, jedina je plodna pčela u košnici. Jedinstvena formula ROYAL BALANCE® u proizvodu Beeharmony™ iz Medexa za prirodno ublažavanje menopauze također sadrži matičnu mliječ sa standardiziranim sadržajem 10-HDA.

VITAMIN E stabilizira razinu estrogena, pomaže u održavanju lijepe i mladenačke kože, povećava vitalnost i snagu mišića, djeluje protiv nesanice, promjenjivog raspoloženja i razdražljivosti. Vitamin E utječe na dobrobit, vitalnost, mladenački izgled, kožu i kosu, djeluje u korist hormonske ravnoteže i ubrzava proizvodnju hormona, povećava snagu mišića, preventivno djeluje na krvotok i srce. Nalazimo ga u pšeničnim klicama i ulju pšeničnih klica, u raznom proklijalom zrnju žitarica i avokadu.

VITAMIN A dobar je za vid i kožu, a također smiruje valunge. Sadrže ga mliječni proizvodi, teleća i pileća jetrica, nemasno meso, mrkva, zeleno povrće, potočarka, peršin, marelice, alfa alfa klice i ječam. Vitamin A neophodan je za proizvodnju TSH i pravilan rad štitnjače te za ravnotežu svih hormona.

VITAMINI GRUPE B B-kompleks, kojeg najviše ima u pivskom kvascu, proklijalim žitaricama i zrnju, povoljno djeluje na metabolizam šećera, masti i bjelančevina, blagotvorno djeluje na kožu i vitalnost, a pomaže i u prevladavanju blage depresije.

VITAMIN B1 blagotvorno djeluje na živčani sustav, ublažava emocionalne oscilacije i stres, depresiju, strahove i upalu ishijadičnog živca. Sadrži ulje pšeničnih klica, pivski kvasac, lješnjake i orašaste plodove, vlakna riže i žitarica te klice.

VITAMIN B2 zaustavlja ispadanje kose, poboljšava stanje kože i noktiju te djeluje protiv ekcema. Pomaže u metabolizmu masti i ugljikohidrata. Uglavnom ga ima u soji i proizvodima od soje, cjelovitim žitaricama, neoluštenom prosu, gljivama, orašastim plodovima, kvascu, klicama i mliječnim proizvodima.

VITAMIN B3 ublažava artritis, živčane simptome, depresiju i kožne probleme te također povećava HDL (dobar kolesterol). Podržava kognitivne funkcije i utječe na poboljšanje raspoloženja. Uglavnom se nalazi u cjelovitim žitaricama, riži, klicama, zobi i ječmu.

VITAMIN B5  pomaže kod reumatizma, stresa i depresije te stimulira nadbubrežne žlijezde koje proizvode kortizon. Uglavnom se nalazi u cjelovitim žitaricama, matičnoj mliječi, kvascu, povrću, voću i žumanjku jajeta.

VITAMIN B6 dobar je za kožu, živce, energiju mišića, kosu, nesanicu. Također djeluje kao diuretik, pomaže u metabolizmu joda i proteina (za hormone štitnjače). Nalazimo ga u kvascu, pšeničnim klicama, narančama, bananama i kupusu.

VITAMIN B7 regulira tjelesnu težinu, kontrolira kolesterol, ublažava živčane tegobe i gubitak kose. Sadrže ga kvasac, pšenične klice i alfa alfa klice, proso, dinja, orašasti plodovi, lješnjaci i jogurt.

VITAMIN B8 pomaže u metabolizmu masti i proteina, djeluje protiv gubitka kose. Nalazimo ga u soji, sojinim i drugim klicama, u pivskom kvascu i smeđem šećeru.

VITAMIN B9 pogoduje hormonskoj ravnoteži i rastu kose te potiče proizvodnju hemoglobina – željeza. Nalazi se u žitaricama, pivskom kvascu, klicama pšenice i alfa alfa klicama, svom zelenom povrću, začinima poput kurkume, avokada, paprike i gljiva.

 VITAMIN B12 iznimno je važan u uspostavljanju hormonske ravnoteže, radu mozga i živčanih stanica, potiče stvaranje hemoglobina te povoljno utječe na lijepu kožu i metabolizam proteina. Sadrže ga ribe i alge. Osobito se preporučuje jesti plavu i masnu ribu poput sardela, inćuna, skuše i divljeg lososa. Nalazimo ga i u mliječnim proizvodima, nemasnom mesu, pivskom kvascu, zelenoj salati, žitaricama i žumanjku.

VITAMIN B13 utječe na regeneraciju stanica. Sadrži ga sirovo povrće.

VITAMIN B15 pomaže u opskrbi stanica kisikom, uklanja toksine iz jetre i djeluje protiv umora. Poznat je kao vitamin za pomlađivanje, a nalazi se u košticama marelice, integralnoj riži, klicama i pivskom kvascu.

VITAMIN C jača imunitet, djeluje protiv stresa, pomaže kod detoksikacije, blagotvorno djeluje na vene i arterije, podržava rad štitnjače i nadbubrežne žlijezde te proizvodnju kolagena. Sadrže ga citrusno voće i povrće, kao i razni začini, posebno sušena crvena paprika.

VITAMIN D (najvažniji je D3) neophodan je za metabolizam kalcija. Brine se za lijepu kožu, zdravu kosu i zube. Jača vitalnost živčanog sustava. Također bi trebao spriječiti rak. Najviše vitamina D osigurava sunce, ali ima ga i u ribi i ribljem ulju, proklijalom žitu, klicama potočarke i proizvodima od soje, kelpu, kelju, luku i žumanjku.

KALCIJ se nalazi u mliječnim proizvodima, mlijeku, kupusu, algama, bademima i cjelovitim žitaricama. Jača otpornost organizma, prirodni je sedativ i čisti cijeli organizam. Adekvatan unos kalcija smanjuje rizik od osteoporoze.

ŽELJEZO se nalazi u algama, zelenom povrću, špinatu, zelenoj salati, maslačku, smeđem šećeru, žumanjku, cikli, suhom voću, posebno marelicama, šljivama, grožđicama, peršinu i korijanderu. Pomaže protiv umora, povećava hemoglobin i poboljšava krv.

MAGNEZIJ se nalazi u povrću, suhom voću, medu i orašastim plodovima, sezamu, grožđu, marelicama, šljivama, grožđicama, peršinu, korijanderu. Blagotvorno djeluje na kosti, zube i kosu, sprječava nastanak bubrežnih kamenaca, prirodno umiruje (djeluje kao antistres) i štiti od upala. Bez magnezija tijelo ne može apsorbirati ni kalcij. Podržava rad štitnjače i nadbubrežne žlijezde.

Izvor KALIJA su alge, povrće, limun, banane, avokado, komorač, zelene mahunarke, sušeno voće, marelice i suhe šljive. Pročišćava organizam, djeluje laksativno, pomaže u stvaranju proteina, metabolizmu općenito i hormonskoj ravnoteži.

SUMPOR se nalazi u češnjaku, potočarki, luku, bobičastom voću, kupusu i rotkvicama, špinatu i drugom povrću. Posebno blagotvorno djeluje na kosu, nokte i kožu.

CINK je važan za plodnost, za osjetila, podržava rad štitnjače i ubrzava proizvodnju i metabolizam hormona. Također podržava imunološki sustav i svojevrsni je prirodni antidepresiv. Apsolutno je neophodan mineral, jer nam je potreban za prijenos živčanih potencijala, metabolizam vitamina A, metabolizam bjelančevina, ugljikohidrata i masti. Također je zaslužan za lijepu kožu i funkcioniranje osjetila. Najviše ga ima u crvenom mesu, kamenicama i plodovima mora, kavijaru, pinjolima, špinatu, raži, bademima, sezamu, žitaricama (zob, ječam, integralna riža) i jajima.

JOD za podršku štitnjači nalazi se u ribi, morskoj soli i algama.

BAKAR je neophodan za metabolizam proteina, djeluje kao antioksidans i trebao bi smanjivati osjetljivost na bol. Moramo paziti na ravnotežu s cinkom, da ni jednog ni drugog ne bude previše.

SELEN je antioksidans. Potiče metabolizam i usporava starenje tkiva. Podržava štitnu žlijezdu. Najviše ga ima u ribi, posebno tuni, morskoj hrani općenito, algama, bubrezima, jetri, jajima, brokuli, klicama žitarica, mekinjama, luku, smeđoj riži, sezamu, kvascu te brazilskim orasima i kruškama.

Jod, bakar i selen su sva tri moćna antioksidansa, podržavaju štitnjaču i utječu na cjelokupnu hormonsku ravnotežu.

Za još više korisnih informacija učlanite se u specijalni program

Program, koji objedinjuje korisne informacije i pomoć zajednici, pokrenut je i u Medexu. Besplatni 60-dnevni program Hormoni u harmoniji nudi korisne savjete, hormonsku jogu, recepte, izazove i podršku zajednici. Ostanite u ravnoteži. Održavajte harmoniju. Uživajte u svojoj ženstvenosti.