Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Nemojte se začuditi – i ovo se javlja u menopauzi

Ne samo da mi postajemo nemirne u perimenopauzi i menopauzi nego nam i noge mogu postati doslovno nemirne. E sad gdje će vas odvesti te nemirne noge, na vama je, a mi danas ovdje pričamo o sindromu nemirne noge (RLS – Restless Legs Syndrome) kao neurološkom poremećaju koji se karakterizira neugodnim senzacijama u nogama, poput trnaca, svrbeža i peckanja, te nepodnošljivom potrebom za pomicanjem nogu kako bi se osjetilo olakšanje.

RLS može biti posebno izražen tijekom menopauze, a nekoliko faktora može doprinijeti ovom stanju. Ako nas redovito pratite, vjerojatno već pogađate koji su to, ali za svaki slučaj nabrojit ćemo najvažnije:

Hormonalne promjene: Pad razine estrogena tijekom menopauze može utjecati na živčani sustav i pogoršati simptome RLS-a.

Nesanica: Nemirne noge često ometaju san, što može dodatno pogoršati druge simptome menopauze, kao što su valunzi i noćno znojenje.

Anksioznost i stres: Hormonalne promjene tijekom menopauze mogu uzrokovati anksioznost i stres, koji mogu pogoršati simptome RLS-a.

Naravno, i ovome ima pomoći, samo ako ste posvećeni i uporni. Pa da vidimo što bi moglo smirite te nemirne nogice:

Konzultirajte se s liječnikom: Ako imate simptome RLS-a, važno je konzultirati se s liječnikom koji može postaviti dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman.

Promjene u načinu života: Promjene u prehrani, redovita tjelesna aktivnost i izbjegavanje stimulansa poput kofeina i alkohola mogu pomoći u smanjenju simptoma RLS-a.

Terapija lijekovima: Lijekovi koji se koriste za liječenje RLS-a mogu se razmotriti ako simptomi ometaju vašu svakodnevnu funkcionalnost ili san.

Upravljanje stresom: Tehnike za upravljanje stresom, poput dubokog disanja i meditacije, mogu pomoći u smanjenju simptoma.

San: Pokušajte održavati redovite spavačke navike i stvoriti mirno okruženje za spavanje.

Eto, mi smo opisali sindrom i ponudili potencijalno olakšanje, ali kao i uvijek vrijedi napomena kako je važno konzultirati se sa stručnjakom za zdravlje kako biste dobili pravilnu dijagnozu i tretman ako sumnjate da imate RLS.