Menu
MENOPAUZA / ZDRAVLJE

Grčevi u donjem dijelu trbuha mogu značiti i endometriozu

Imate tipične simptome koji se vežu uz menstruaciju – nadutost, grčeve, pojačanu pojavu akni itd., ali se ne pojavi menstruacija. Lako je moguće da vam se tako nešto dogodilo, a ono što vam se dogodilo jest fantomska menstruacija. Moguće je da će vas uhvatiti i panika (ako niste u menopauzi, vjerojatno ćete se najprije zapitati jeste li trudni), ali trudnoća ne mora biti jedini razlog zašto se ovo događa.

Nastavite čitati i saznajte što sve može uzrokovati simptome menstruacije, ali i izostanak tipičnog krvarenja.

Perimenopauza

Izostanak menstruacije, ali s pojavom simptoma tipičnim prije menstruacije, može biti i znak ulaska u menopauzu, odnosno perimenopauzu. U ovaj se prijelazni period ulazi u četrdesetima i također se događa zbog poremećaja u radu hormona, pogotovo onih spolnih, čija se proizvodnja smanjuje.

Stres

Već nam je odavno poznato koliko veliku ulogu stres igra u našem organizmu. Previše stresa može dovesti do hormonalnog disbalansa što se onda manifestira na različite načine.

Smatra se da povećanje kortizola uzrokuje niz promjena koje rezultiraju povećanom razinom proteina zvanog beta-endorfin, koji kontrolira naše emocije i ponašanje.

Višak ovog proteina može umanjiti oslobađanje hormona koji se zove gonadotropin-oslobađajući hormon (GnRH), a koji potiče reproduktivni sustav da izlučuje hormone. Zato menstrualni ciklus može biti poremećen u trenucima povećanog stresa.

Ako mislite da je izostanak menstruacije povezan s povećanom razinom stresa u vašoj svakodnevici, uz pomoć stručnjaka pronađite načine nošenja (ukoliko ne možete ukloniti izvor stresiranja) sa stresom. To može biti joga, neki opuštajući hobi ili naprosto odmor od stresnih aktivnosti.

Ali, ako i dalje imate teškoća sa stresnim situacijama, obratite se liječniku.

Endometrioza

Endometrioza je poremećaj u kojem tkivo slično tkivu koje tvori sluznicu maternice (endometrij) raste izvan maternice. Endometrioza se javlja kada tkivo endometrija raste na jajnicima, crijevima i tkivima koja oblažu zdjelicu.

Odlikuju ju simptomi veoma slični onima vezanih uz menstruaciju, pogotovo grčevi u donjem dijelu trbuha. Međutim, oni su uglavnom znatno jačeg intenziteta od onih menstrualnih. Ovo je zdravstveno stanje koje se teško dijagnosticira zbog sličnosti simptoma ne samo s menstruacijom već i s, primjerice, sindromom iritabilnog crijeva.

Endometrioza svakako zahtijeva što bržu liječničku pozornost, ali je isto bitna i prehrana – preporučuje se hrana bogata magnezijem, cinkom ili vitaminom E. Tu spada tamnozeleno lisnato povrće, bademi, avokado, banane i dr.

Također hrana bogata antioksidansima, kao što su bobičasto voće, agrumi, povrće i zeleni čaj, može pomoći u zaštiti stanica od oštećenja. Antioksidansi koji su u in vitro studijama pokazali svoj blagotvorni učinak na patološke procese endometrioze su kvercentin i kurkumin.

Kvercetin je vrsta flavonoidnog antioksidansa, odnosno tzv. biljnog pigmenta koji nalazimo u lisnatom zelenom povrću, rajčicama, bobicama i brokuli. Nedavna istraživanja otkrila su da kvercetin može pomoći u zaustavljanju procesa uključenih u proliferaciju i mutaciju stanica pa potencijalno može djelovati kao prirodno terapijsko sredstvo za ublažavanje i liječenje endometrioze.

Kurkuma (turmerik ili indijski šafran; Curcuma longa) biljna je vrsta iz porodice đumbirovki koja ima polifenolična fitokemijska svojstva. Tradicionalno se koristi u azijskim zemljama zbog svojih ljekovitih protuupalnih i antioksidativnih svojstava za koja su odgovorni kurkuminoidi, od kojih je najznačajniji kurkumin. Zabilježeno je da je uzimanje kurkumina kroz vrijeme smanjilo izlučivanje kemokina i citokina te tako značajno smanjilo signalne putove i upalu povezanu s endometriozom.

Lekolid su želučanootporne tablete koje sadrže kvercetin, kurkumu i N-acetilcistein. Riječ je o dodatku prehrani načinjenom primjenom specifične ENDOBASP® tehnologije.

Svaka osoba može reagirati drugačije na promjene u prehrani, pa je važno eksperimentirati i prilagoditi prehranu svojim potrebama. Prije nego što napravite bilo kakve značajne promjene u prehrani, preporučuje se konzultacija sa stručnjakom za prehranu ili liječnikom kako biste osigurali da su promjene sigurne i odgovarajuće za vaše zdravstveno stanje.