Menu
MENOPAUZA

Zašto gubimo kosu u menopauzi i kako smanjiti opadanje kose

Mnogo žena u srednjoj dobi primjećuje da im se kosa prorjeđuje – više dlaka nego inače ostaje u češlju, na jastuku ili u odvodu u kadi ili tušu. Iako se kosa prirodno obnavlja, malo jače ispadanje kose može značiti da vam se približava menopauza,a u nekim slučajevima može biti i znak nečeg drugog. Pogotovo ako ste primjetili da vam je na nekim mjestima potpuno nestala kosa.  Uz to, uzmite u obzir da gubitak kose ovisi i o vašoj dobi, načinu prehrane i genetskim faktorima. 

Prema procjenama prestižne Cleveland Clinic, više od 50% žena imaju  problema s kosom.  

Nastavite čitati i saznajte zašto nastaje ovaj problem i kako ga spriječiti i liječiti.

Zašto gubimo kosu u menopauzi?

Gubitak, odnosno stanjivanje kose može biti karakteristično za menopauzu. Razine spolnih hormona progesterona i estrogena utječu na rast i gustoću kose. Pa tako kad se u perimenopauzi počinju smanjivati razine ovih hormona, možete primjetiti da vam ispada više kose nego inače i da kosa sporije raste.

S druge strane, s opadanjem razina ovih ženskih hormona, kod nekih žena se primjećuje blagi porast grupe muških hormona, takozvanih androgena – oni utječu na smanjenje folikula kose zbog čega kosa postaje tanja, ali s druge strane mogu biti i odgovorni za pojavu malja i dlačice na području lica.

Koji su drugi uzroci ispadanja kose?

-bolesti štitnjače (Hashimotova bolest, hipotireoza)
-autoimune bolesti
-kemoterapija
manjak nutrijenata (željezo, cink, vitamini B skupine)
-neke vrste lijekova (antidepresivi, lijekovi za snižavanje krvnog tlaka)
-često peglanje ili kovrčanje kose, prečesto pranje kose itd.
-kronični stres

Kako spriječiti ispadanje kose?

Iako ispadanje kose može ovisiti o genetici, kombinacija različitih faktora može umanjiti šanse za ispadanjem kose i osigurati da kosa ostane zdrava.

Prije svega, bitno je kosu redovito češljati i prati ju odgovarajućim šamponom – ovisno o tome imate li kosu koja se brzo masti, ako imate perut, ako vam se kosa brzo lomi itd. Isto tako, ako ih koristite, ne pretjerujte u korištenju preparata za kosu (npr. lak ili pegla za kosu). Radije uložite u kvalitetan regenerator ili ulja i maske za kosu koji će je štiti od štetnih utjecaja.

Ako ne želite trošiti novac na skupe proizvode, mogu vam pomoći i neki prirodni preparati (npr. ulje čička, ispiranje kose koprivom ili maska od jaja i maslinovog ulja).

Pročitajte članak: Kosa će rasti brže ako se budete pridržavali ovih 7 savjeta

Kako smanjiti opadanje kose?

S druge strane, ako vam se kosa već prorijedila i ispada više nego inače, posjetite doktora i obavite krvne testove koji će pokazati koji je uzrok ispadanja kose. Ako gubitak kose ne uzrokuje neka bolest ili stanje, a već ste u perimenopauzi, vjerojatno se radi o ispadanju kose uvjetovanom smanjenom razinom ženskih spolnih hormona. 

Da bi vam kosa bila zdravija, osim odgovarajućeg i blagog njegovanja, pazite čime se svakodnevno hranite. Naime, određene namirnice mogu pomoći u povratu hormonalne ravnoteže i tako povoljno utjecati na zdravlje vaše kose.

Preporučuju se monozasićene masnoće. Tu spadaju: kokosovo ulje, maslac od orašastih plodova, avokado i ekstra djevičansko maslinovo ulje. Lako ih možete uklopiti u svoj plan prehrane. Ubacite ih u dnevne smoothije, kuhajte s njima, a avokado je odličan sastojak i u desertima – preporučujemo čokoladnu pjenu s avokadom. 

Također pazite na to da konzumirate hranu bogatu cinkom i proteinima jer njihov manjak može prouzrokovati ispadanje kose. Cink se nalazi u jetrici, govedini, špinatu, grahoricama.

Bjelančevinama su bogate namirnice poput jaja, piletine i puretine, zrnati sir, orašasti plodovi ili plodovi mora. 

Uz to, pijte zeleni čaj (sadrži antioksidans EGCG koji blokira proizvodnju hormona povezanih s opadanjem kose) i jedite hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama kao što je riba, riblje ulje i morske alge, a slobodno uzimajte i kvalitetnije dodatke prehrani kao što je ulje noćurka, laneno ulje te  multivitamini s biotinom, vitaminom B6 i željezom. 

 

Foto: Pexels