Menu
MENOPAUZA

Ne vjerujte svemu što govore o menopauzi – evo pet najčešćih mitova

Iako žene trećinu svog života provedu u menopauzi, zapravo znaju malo toga o tom periodu. Odatle dolaze različiti mitovi i predrasude o menopauzi od kojih većina naprosto nije istinita. U nastavku slijedi 5 lažnih mitova o menopauzi kojih se moramo riješiti.

1. Sve žene imaju iste simptome

Ovo je jedan od najčešćih mitova o menopauzi. Najlakše je sve strpati u isti koš. Ali, istina je da zapravo nemaju sve žene iste simptome, niti istog intenziteta. Na primjer, neke žene će imati valove vrućine slabog intenziteta, neke će imati toliko jake valunge da će teško funkcionirati u svakodnevnom životu, dok neke uopće neće imati valunge (prema istraživanjima, čak 25% žena), već neki drugi simptom. 

2. Debljanje u menopauzi je neizbježno

Istina je da su šanse za debljanje u menopauzi veće zbog bioloških razloga (smanjena proizvodnja ženskih hormona utječe na usporavanje metabolizma), no to ne znači da ćete automatski dobiti 10 kilograma. Osim hormona, za debljanje je zaslužna prehrana i fizička aktivnost.  Bitno je u svoju prehranu uključiti što više zdravijih namirnica, bogatih omega-3 masnim kiselinama, proteinima i vlaknima, a bitna je i redovita fizička aktivnost.

3. Ušli ste u menopauzu ako ste već u toj dobi, a neko vrijeme nemate mjesečnicu

Prema američkom National Institute for Aging, menopauza se definira kao razdoblje u kojem je prošlo godinu dana od posljednje mjesečnice. Tako da čak i ako jeste već u godinama kada biste trebale ući u menopauzu, a niste imale mjesečnicu manje od godinu dana, ne znači da ste u menopauzi, već perimenopauzi.  

4. Život postaje teži 

Kao što smo već rekli, svaka žena drukčije proživljava menopauzu. Neke žene imaju problema sa simptomima, ali to ne znači da će svakoj ženi biti tako.
Intenzitet simptoma u većini slučajeva ovisi o općem zdravlju žene – kako se hrani, koliko se kreće i boluju li već od nekih bolesti.
Osim toga, simptomi menopauze se uglavnom nakon nekoliko godina u potpunosti povuku. 

5. Menopauza je bolest

Jedan od najštetnijih mitova o menopauzi jest onaj koji ovo razdoblje definira kao bolest što uopće nije istina. Menopauza je prirodan proces u životu svake žene.

 

Foto: Pexels