Menu
MENOPAUZA / ZDRAVLJE

Šest razloga zašto su nam važna zdrava crijeva u menopauzi

Veza između crijeva i mozga, poznata kao “crijevno-mozgana os”, igra važnu ulogu u općem zdravlju, pa tako naravno i u zdravlju tijekom menopauze. Tijekom menopauze, hormonalne promjene mogu utjecati na crijevnu mikrobiotu i funkciju crijeva.

Neka istraživanja sugeriraju da promjene u crijevnoj mikrobioti mogu utjecati na mentalno zdravlje, uključujući raspoloženje i san. Neravnoteža u crijevnoj mikrobioti može doprinijeti simptomima poput nesanice, anksioznosti i depresije.

Upravljanje zdravljem crijeva putem prehrane, unosom probiotika i drugim načinima podrške crijevnoj mikrobioti može pomoći u poboljšanju općeg zdravlja i pozitivno utjecati na simptome menopauze. Važno je razgovarati s nutricionistom ili liječnikom kako biste razmotrili najbolje pristupe za očuvanje zdravlja crijeva tijekom menopauze.

Zašto je zdravlje crijeva toliko važno
  • Digestivna funkcija: Crijeva su odgovorna za razgradnju hrane i apsorpciju hranjivih tvari. Zdrava funkcija crijeva osigurava pravilnu probavu i apsorpciju nutrijenata.
  • Crijevna mikrobiota: Crijeva su dom brojnim korisnim bakterijama koje čine crijevnu mikrobiotu. Ova mikrobiota ima ključnu ulogu u podršci imunološkom sistemu, proizvodnji vitamina, i regulaciji upala.
  • Imunološki sistem: Oko 70 posto imunoloških stanica organizma nalazi se u crijevima. Zdrava crijevna mikrobiota pomaže održavanju ravnoteže imunološkog sistema i štiti organizam od bolesti.
  • Mentalno zdravlje: Postoji sve više dokaza o povezanosti crijeva i mozga, što se naziva “crijevno-mozganom osi”. Neravnoteža u crijevnoj mikrobioti može utjecati na mentalno zdravlje i raspoloženje.
  • Regulacija tjelesne težine: Zdrava crijevna mikrobiota može pomoći u regulaciji tjelesne težine i sprečavanju pretilosti.
  • Prevencija bolesti: Neravnoteža u crijevnoj mikrobioti povezana je s različitim bolestima, uključujući sindrom iritabilnog crijeva, alergije, autoimune bolesti i druge.

Sad kad smo to doznali, naravno da je prvo sljedeće pitanje koje nam pada napamet – kako poboljšati zdravlje crijeva. Evo nekoliko savjeta i o tome:

Prehrana bogata vlaknima: Jedite hranu bogatu vlaknima kao što su voće, povrće, integralne žitarice, orašasti plodovi i mahunarke. Vlakna podržavaju zdravu funkciju crijeva i pomažu u održavanju ravnoteže crijevne mikrobiote.

Unos probiotika: Probiotici pomažu u održavanju ekosustava vašeg crijeva, kao i ekosustava vašeg dišnog i urogenitalnog trakta. Također, pokušajte ograničiti uporabu antibiotika. Iako su ponekad neophodni i mogu spasiti život, većina antibiotika se prepisuje i onda kada nisu nužni. Obavezno se posavjetujte s liječnikom o tome treba li vam antibiotik, a uvijek uzimajte probiotike tijekom liječenja kako biste ponovno u svoja crijeva unijeli zdrave bakterije.

Bio Kult kapsule sadrže čak 14 sojeva različitih dobrih bakterija u samo jednoj kapsuli. Inovativni višesojni pripravci rezultat su dugogodišnjih znanstvenih istraživanja, a svaki soj dobrih bakterija u potpunosti je identificiran, istražen i pomno odabran. Sadržaj kapsule Bio-Kult®može se umiješati u hranu ili piće, jer su žive kulture mikroorganizama u Bio-Kult® kapsulama otporne na želučanu kiselinu.

Prebiotici: Prebiotici su vlakna koja hrane korisne bakterije u crijevima. Uključite prebiotičke namirnice kao što su češnjak, luk, artičoke i banane u ishranu.

Izbjegavajte visok unos šećera i prerađenih namirnica: Prekomjerni šećer i prerađena hrana mogu negativno utjecati na crijevnu mikrobiotu. Pokušajte smanjiti unos ovih namirnica.

Hidratacija: Pijte dovoljno vode jer hidratacija podržava zdravu funkciju crijeva.

Fizička aktivnost: Redovna tjelesna aktivnost može poboljšati cirkulaciju krvi u crijevima i podržati zdravu probavu.

Upravljanje stresom: Stres može negativno utjecati na crijevnu mikrobiotu. Tehnike opuštanja poput joge, meditacije i dubokog disanja mogu pomoći u smanjenju stresa.

Spavanje: Dobar san igra važnu ulogu u općem zdravlju, uključujući zdravlje crijeva. Pobrinite se da dobijete dovoljno kvalitetnog sna.

I na kraju, ali najvažnije – konzultacija s liječnikom: Ako imate problema sa zdravljem crijeva ili probavnim smetnjama, konzultirajte se s liječnikom ili nutricionistom kako biste dobili personalizirane savjete i preporuke.