Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Tri smjernice koje poboljšavaju život u perimenopauzi i menopauzi

Nakon puberteta i trudnoće, perimenopauza i menopauza imaju najveći utjecaj na sve segmente života žene, ali nažalost za većinu žena u negativnom smislu za razliku od prethodnih životnih faza.

Danas je posebno važan multidisciplinaran pristup i pravovremena urgencija jer je broj žena u menopauzi zbog dužine života u stalnom porastu, a u razvijenim zemljama žene provedu 1/3 života u tom periodu. Dakle, složili smo se, taj dio života mora biti i kvalitetan. Estetsku medicinu uključujući i dermatološko estetske postupke najčešće nazivamo anti aging medicinom, ali polako se mijenja i sve više govori o Well Aging konceptu koji je sveobuhvatan i okrenut kvalitetnoj dugovječnosti.

Suhoća kože je prvi simptom

S dermatološkog stajališta više od dvije trećine žena ima neki problem s kožom uključujući i sve što se prirodno događa tijekom procesa starenja.

Perimenopauza podrazumijeva niz kliničkih manifestacija koje traju od 2 do 8 godina, a gubitkom funkcije jajnika i prestankom menstrualnog ciklusa nastupa menopauza.

Estrogeni su esencijalni hormoni za zdravlje kože.  Direktno utječu na produkciju glikozaminoglikana, ali i produkciju sebuma. Imaju zaštitnu ulogu kao čuvari vode, sudjeluju u očuvanju lipidnog zaštitnog sloja te održavaju funkciju rožnatih stanica.

Kod žena koje nisu pravovremeno započele hormonalnu nadomjesnu terapiju ili je ne smiju ili ne žele koristiti, suhoća kože je prvi simptom. Osim toga niska razina estrogena dovodi do smanjene produkcije i polimerizacije glikozaminoglikana, a elastična i kolagenska vlakna se granularno degeneriraju i fragmentiraju te se gubi fina mreža ekstracelularnog matriksa.  Dermis postaje avaskularan i acelularan, a posljedično se stanjuje i epidermis.

U mladoj koži dominira kolagen tipa I koji je odgovoran za čvrstoću kože sa 80% udjela, a kolagen tipa III koji je odgovoran za elasticitet sudjeluje sa samo 15%. U menopauzi imamo dominaciju kolagena tipa III. Koža postaje suha, opuštena i tanka. Bore postaju izražajnije, cijeljenje rana i reparacija kože usporena, evidentno je smanjena antioksidativna funkcija, a posljedično se time smanjuje atraktivnost zbog samog oblika i kontura lica, opuštenosti kože i hiperpigmentacija.

Klasična estrogenska nadomjesna terapija je od 1940. godine doživjela brojne modulacije, a i oprečna mišljenja,  zbog čega i danas često nailazimo na otpor kako kod liječnika tako i među pacijenticama. Danas postoji cijeli niz kako klasične, tako i bioidentične hormonalne nadomjesne terapije koju uz redovito monitoriranje stručnjaka možemo smatrati sigurnom terapijom.

Kada sve to znamo, što je potrebno učiniti za našu kožu?

Prije svega na vrijeme započeti s pravilnom njegom, štititi se od svih vanjskih utjecaja kako bi se ekstrinzički uzroci starenja smanjili na minimum. To uključuje zaštitu od sunca, redovitu tjelovježbu i ispravan odabir namirnica koje konzumiramo – najkraće rečeno – ne pretjerivati ni u čemu. Ove minimalno potrebne promjene nažalost najčešće zanemarujemo. Nevjerojatno je koliko samo te tri osnovne smjernice mogu promijeniti kvalitetu života na bolje u smislu Well Aging koncepta starenja.

Posredno sve gore navedeno utječe i na kožu i na izgled i na razinu životne energije. U svakodnevnu praksu treba uvesti i velike količine antioksidansa i probiotika. Ne treba posebno naglašavati da će sve navedeno značajno utjecati kako na promjene u pubertetu tako i na promjene koje nastupaju u perimenopauzi i menopauzi.

A kada se već prvi znakovi starenja kože počinju nazirati, treba započeti s dermatološko- estetskim postupcima uz redovitu kućnu njegu koja uključuje lokalnu primjenu antioksidansa, hidrataciju, alfa hidroxi kiseline, retinol, peptide u svrhu revitalizacije i vraćanja izgubljenog tonusa. Tada je vrijeme i za povremene „micro needling“ metode, neabrazivne lasere, mezoterapijske postupke, PRP, skinboostere. Nakon toga slijede radiofrekvencija i HIFU (visokointenzivan fokusiran UZV), abrazivni laserski postupci u kombinaciji s hijaluronskim filerima i toksinom koji će spriječiti nastajanje bora i njihovo produbljivanje.

Ono što volim reći svojim pacijentima jest da prevencijom i pravovremenim početkom dermatološko-estetskih postupaka sprječavamo neprirodne estetske rezultate. Nakon 40-te godine života akcent je na biostimulativnim metodama. Redovita primjena biostimulativnih metoda – PRP, skinboosteri i fileri su ulaganje u budućnost. Naime, biostimulatori u pravom smislu te riječi kao što je originalna PLLA (poli L laktična kiselina) će započeti proces remodeliranja kolagenih i elastičnih vlakana i na prirodan način riješiti opuštenost kože, poboljšati tonus  te nadoknaditi volumen.

Before

After

Moja omiljena kombinacija je HIFU + Sculptra. Sculptra je jedinstveni biostimulator koji klinički dokazano stvara 66,5% novih kolagen tip I stanica. Protokol je jednostavan i dovoljno je 2-3 x ponoviti postupak, a rezultati su fantastični i što je najvažnije dugotrajni.

Na kraju mogu samo reći sve treba započeti pametno i na vrijeme kako bi kvaliteta života koja uključuje i starenje bila onakva kakvu svi priželjkujemo.

Nevia Delalle, dr.med. specijalist dermatovenerologije

Poliklinika Dermalife