Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Jedemo li zato što smo stvarno gladne ili postoje neki drugi razlozi?

Često kad jedemo, to nije zato što smo gladne. Jedemo iz navike; jedete jer vam je dosadno ili ste pod stresom. Prehrana nije samo nužna za preživljavanje, već i veliki izvor zadovoljstva. Sve dok svjesno jedete, piše  dr. Ginni Mansberg u svojoj knjizi The M word (ili kako proći kroz menopauzu) i nastavlja kako je njezina glavna savjetnica za prehranu Ginette Lenham koja se bavi vezom između tuge, traume, odnosa i obiteljskih sukoba, problema sa slikom tijela, depresije i tjeskobe s prehranom. Evo Ginettinih savjeta za korištenje svjesnosti u borbi protiv debljanja u menopauzi:

Prvo, obratite pozornost na to jedete li zato što ste stvarno fizičke gladne ili iz razloga koji nemaju nikakve veze s glađu, kao što su:

  • možda jedete jer sat kaže da je vrijeme za jelo;
  • možda jedete samo zato što svi drugi jedu;
  • možda jedete jer izgleda ukusno i jednostavno želite jesti;
  • možda jedete ritualno, poput kokica u kinu;
  • možda jedete jer ste na društvenom događaju i osjećate se nelagodno – jedenje vam daje nešto za raditi;
  • možda jedete jer vam je dosadno i to vam pomaže da prođe vrijeme. Možda kuhati za više ljudi iako su se djeca odselila i stoga jedete više nego što trebate.

Ako samo povremeno jedete u takvim situacijama, to neće biti problem. Ali obraćanje pozornosti na znakove i motive za jedenje trebalo bi vam pomoći da postanete mnogo svjesniji svojih obrazaca prehrane i omogućiti vam da prepoznate postoje li navike koje bi se mogle promijeniti.

I drugo, obratite pozornost na svoje znakove sitosti. Mnoge od nas jedu daleko iznad svoje ‘pune’ točke. Ne morate jesti dok niste site. Jedite dok ne budete zadovoljne. Dođite u kontakt sa svojim tijelom i budite pažljivije na svaki zalogaj kako ne biste jele preko granice. Uživajte u svakom zalogaju. Obratite pozornost na svoju hranu i kakav vam je osjećaj i okus. Zbog toga ćete jesti sporije i to će vam pomoći da jedete manje.

Popijte čašu vode prije obroka

Ako dehidrirate, trebate nešto da biste se osjećale bolje, a često to nešto bude hrana, unatoč činjenici da vam je voda zaista potrebna. Ako se sjetite popiti vodu umjesto jela, često se osjećate bolje i ne jedete toliko. To bi mogao biti učinak bolje hidratacije. Studije su povezale pijenje manje od litre vode dnevno sa sporijim metabolizmom, manjim sagorijevanjem masnoće i smanjenim gubitkom težine.

Jedno ispitivanje uspoređivalo je ispijanje dvije čaše vode prije obroka s vježbama vizualizacije – zapravo zamišljanjem punog želuca. Studija je provedena na pretilim odraslim osobama. Obje skupine su izgubile na težini, ali oni koji su pili vodu izgubili su znatno više na težini. Ovo je jednostavna, lagana i ostvariva strategija mršavljenja koju svatko od nas može koristiti, zaključuje dr. Ginni Mansberg.

Foto: Pexels

Za više informacija o menopauzi naručite naš 
Rokovnik i vodič kroz menopauzu