Menu
NOVOSTI / VEZE

Je li vaš partner u andropauzi i što je to uopće?

Nadam se da vas ovaj naslov nije zabrinuo i da se niste upitale čitate li svoj omiljeni portal pričajmiotome – sve o menopauzi. Sve je u najboljem redu, samo danas, umjesto o menopauzi, pričamo o manopauzi, odnosno andropauzi.

Pad testosterona

Pa što je to manopauza? Znanstveni naziv je andropauza, a muškarci koji pate od andropauze imaju smanjen seksualni nagon, manju energiju, smanjenu snagu i izdržljivost, slabije erekcije, smanjenu sposobnost za bavljenje sportom i smanjenu želju za životom, piše Jill Shaw Ruddock autorica knjige za žene u postmenopauzi “The Second Half of Your Life”, na portalu betterafter50.com.

Spavanje nakon večere, kao i stalno preispitivanje vrijednosti, postignuća i budućih smjerova također su klasični simptomi niskog testosterona.

Pa iako se u posljednje vrijeme, menopauza toliko dobiva na važnosti, da su je i muškarci jednostavno morali početi primjećivati, upravo oni, muškarci još uvijek ne žele ni pomišljati o muškoj menopauzi. Sve to radije žele prepustiti ženskom spolu.

Muškarci su godinama patili misleći da imaju depresiju i druge zdravstvene probleme umjesto prirodnog smanjenja razine testosterona. Trenutačno liječnici nisu sigurni koliki postotak starije muške populacije pati od andropauze, ali definitivno ih dosta prolazi kroz ovo razdoblje.

Ima i dobrih vijesti

Međutim, nije sve crno, uvijek ima i dobrih vijesti. Većina žena voli muškarce koji imaju ženstvenu stranu. U drugoj polovici muškarčevog života, kako gube testosteron i on se pretvara u estrogen, 60-godišnji muškarac imat će više estrogena u tijelu nego 60-godišnja žena s kojom je u braku. Počet će pokazivati ​​ponašanje koje bi čak i njega moglo iznenaditi – zvati djecu svaki dan, učiti kuhati i brinuti se oko uređenja doma ili o tome kako se krpe za suđe savijaju i odlažu. Muškarac u andropauzi i žena u postmenopauzi sličniji su nego bilo kada tijekom njihovih životima. Tada se, uz malo rada, mogu pomiriti sa svojim partnerima, prisjetiti se zajedničke povijesti i doživjeti ljubav na nov način. U svakom slučaju možemo očekivati više istraživanja učinkovitosti liječenja testosteronom za muškarce, a potom i drugih oblika hormonskih nadomjesnih terapija. U međuvremenu, moj savjet muškarcima je “prigrlite promjenu”, zaključuje Jill Shaw Ruddock, autorica knjige za žene u postmenopauzi The Second Half of Your Life.

Foto: Pexels

Za više informacija o menopauzi naručite naš 
Rokovnik i vodič kroz menopauzu