Menu
MENOPAUZA / ŽIVOTNI STIL

Najbolje vježbe koje će vam pomoći da se osjećate zdravo i dobro

Vježbanje, odnosno fizička aktivnost, je jedan od preduvjeta zdravog života. Vježbanje ima pozitivan utjecaj na zdravlje krvožilnog sustava, osnažuje naše kosti i zaslužno je za smanjenje ili održavanje tjelesne težine.  Zato je vježbanje u menopauzi od neupitne važnosti. Istraživanja su pokazala da redovito vježbanje može ublažiti razne simptome menopauze!

Ako želite pojačati svoju fizičku aktivnost, u nastavku pročitajte naše savjete za vježbanje u menopauzi.

1.Slušajte svoje tijelo

Osluškujte signale koje vam tijelo šalje. Ako bolujete od osteoporoze, artritisa ili nekog drugog medicinskog stanja, nemojte se previše naprezati i (uz pomoć svog liječnika) prilagodite vježbe svojim trenutnim fizičkim sposobnostima.

2. Vježbajte redovito

Nije bitno samo vježbati, bilo kada ili kada nas uhvati volja. Vježbanje je aktivnost koja ima najviše koristi tek kad se obavlja redovito. Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti preporučuje  da “žene mlađe od 65 godina barem 150 minuta tjedno rade umjerene aerobne vježbe.”

3. Postavite ostvarive ciljeve

Da, bitno je redovito vježbati, ali ako kojim slučajem niste to u mogućnosti – u redu je. Bitno je da ne izgubite naviku. U tome će vam pomoći i postavljanje malenih, ali ostvarivih ciljeva. Primjerice – svakog vikenda ću šetati 30 minuta sa svojim prijateljima.

3. Radite aerobne vježbe

Aerobne ili kardio vježbe kao što su trčanje, bickliranje, plivanje ili joga imaju dokazano pozitivan utjecaj na dišni i krvožilni sustav. Osim tog, jako su popularne jer pomažu u gubitku kilograma i onih užasnih masnih naslaga.

4. Radite vježbe snage

Ulaskom u menopauzu sve su veće šanse da žene obole od osteoporoze – bolesti kostiju. Naime, prvih 5 godina nakon menopauze, žena prosječno gubi godišnje do 5% ukupne gustoće kostiju, a nakon toga oko 1% godišnje!
Iako na zdravlje kostiju puno utječe i životni stil i način prehrane do ženinih 30-ih godina, kosti imaju sposobnost regeneracije. Tu bitnu ulogu imaju i vježbe snage koje pomažu u usporavanju smanjenja koštane mase.

Počnite s jednostavnim vježbama s bučicama ili rastrezljivim trakama. Kako postajete snažnije i izdržljivije, povećavajte težinu vježbi.

5. Rastežite se

Vježbe rastezanja pomažu u održavanju fleksibilnosti zglobova i mišića koja se također smanjuje u menopauzi. Dovoljno je raditi dvominutne vježbe istezanja prije ili poslije vježbanja, ili pak neovisno o tjelesnim vježbama. U tom se slučaju preporučuje istezanje ujutro i navečer prije spavanja.

Foto: Pexels

Za više informacija o menopauzi naručite naš 
Rokovnik i vodič kroz menopauzu