Menu
ŽIVOTNI STIL

Vrijeme je za novi početak – zašto ne pokušate s jogom

Još jedan od načina na koji možete doprinijeti svome zdravlju jest vježbanje joge.

Poznata je činjenica da protekom vremena, a pogotovo ako uz to radimo uredske poslove, se krećemo manje. To za sobom povlači debljanje, smanjenu gipkost i češće tjelesne bolove. Joga je upravo zbog toga idealan izbor za sve vas koji želite umanjiti boljke suvremenog života i smanjiti stres.

Zato vam danas donosimo pet razloga zašto biste trebale vježbati jogu nakon pedesete.

Ne zaboravite da se, ako imate neke ozljede, prije početka vježbanja posavjetujete sa svojim liječnikom.

  1. Povećava gipkost zglobova

Mnogo žena obolijeva od artritisa koji zahvaća zglobove. Ako spadate u tu grupu ili ako želite spriječiti artritis, vježbajte jogu! Zbog laganih vježbi joga ublažava simptome artritisa i povećava gipkost zglobova.

  1. Ublažava bolove u leđima

Mnogo vježba u jogi imaju naglasak na leđa, odnosno na njihovo istezanje i izvijanje. Lagana i redovita vježba će doprinijeti smanjenju boli u leđima. To će za posljedicu imati bolju pokretnost i gipkost.

  1. Poboljšava mentalne sposobnosti

Koliko ste puta izgubili ključeve? A koliko ste puta tražili naočale, da biste ih nakon nekog vremena našli na glavi. Uh! Danas živimo tako ubrzano i uvijek smo prenatrpani obvezama da nije ni čudo da se više ne možemo fokusirati na one bitne stvari. Zato je potrebno stati na loptu, opustiti se i vježbati koncentraciju. Upravo joga može u tome puno pomoći. Naime, joga stavlja naglasak na pravilno disanje i fokus, što poboljšava naše mentalne sposobnosti, ali isto tako i smanjuje tjeskobu.

  1. Poboljšava ravnotežu

Asane (poze) kao što je asana stablo nam pomažu u poboljšavanju ravnoteže, odnosno propriocepciju (svijest o položaju tijela u prostoru). Bolja ravnoteža znači ujedno i manju mogućnost padova, odnosno, ozljeda.

  1. Čini vas sretnima!

I kao šećer na kraju, zadnji, ali možda najbitniji razlog zašto uvesti jogu u svoju dnevnu rutinu.
Mnoga su istraživanja pokazala da joga snižava razinu kortizola, hormona za stres. A što je manje (negativnog) stresa, sretnije smo. Zato pri vježbanju svakako pazite na to da dišete pravilno i da ste fokusirane na svoje tijelo.