Menu
ZDRAVLJE

Znate li jeste li zapravo gladne kad jedete – evo kako to možete provjeriti

Ne, nemojte odmah odmahnuti glavom na pitanje iz naslova – i uzviknuti: naravno da sam gladna – nonstop sam gladna! Možda je pojačani apetit jedan od znakova perimenopauze, ali pravo je pitanje jesmo li zaista gladne i to stalno gladne.

Barem tako kaže dr. Sara Gottfried u svojoj knjizi Brain, body, diet ističući kao glavnu tezu upravo vezu između prehrane i mozga. U svojoj praksi se susrela s pričama zaposlenih žena koje kažu da ih stres čini još gladnijima.

Ali ono što se ponekad čini kao prava, fizička glad zapravo je emocionalna ili duhovna glad, odnosno potreba za pažnjom, razumijevanjem, potvrđivanjem ili dubljom vezom. Također ono što se na prvu može činiti kao glad, zapravo može biti bijes, samoća ili umor.

Evo tri jednostavna koraka dr. Sare Gottfried kojima možete utvrditi jeste li zaista gladne:

1. kad osjetite glad, zastanite na trenutak

2. zapitajte se osjećate li zapravo glad ili bijes, samoću ili umor

3. još se dublje zapitajte – trebam li u ovome trenutku nešto drugo ili baš hranu?

Ovi vam koraci mogu pomoći da utvrdite osjećate li zapravo glad i treba li vam u određenom trenutku baš hrana. Naravno da je u redu da smo gladne i to svakoga dana i to nekoliko puta. Ali bilo bi dobro prepoznati kada vam zapravo treba hrana, a kada je to potreba za nečim drugim.