Menu
NOVOSTI / ZDRAVLJE

Debljanje u menopauzi – zašto se to događa?

debljanje-u-menopauzi

Mnogo žena se često pita zašto se  debljaju u menopauzi? Pogotovo one koje nikad u životu nisu bile debele iako su rodile, možda i više puta. Ali, idu dani, prolazi vrijeme i stiže perimenopauza, a s njom i višak kilograma. Uz sve ostale simptome menopauze, pa zar nam je zbilja trebalo još i debljanje!? Zato se kladimo da vas zanima zašto se to događa.  Prema dr. Christiane Northrup, američkoj stručnjakinji za menopauzu, šanse za dobitak kilograma tijekom menopauze su vrlo vjerojatne.

Naime, neke se žene koje prolaze kroz menopauzu debljaju premda ne jedu ništa više nego prije. Drugima se promijeni oblik tijela: prošire se u struku te dobiju masne naslage na trbuhu, bokovima i ramenima. Većina nas mora uvesti promjene u način prehrane i u tjelovježbu ako želimo proživjeti menopauzu bez dodatnih pet do deset kilograma prtljage, koja osim što zadaje težak udarac našem izgledu, također je dokazano opasna za zdravlje!

Uzroci debljanja u menopauzi

Unutarnji uzrok ove promjene jest taj što se ženama u srednjim godinama metabolizam usporava za 10 do 15 posto u odnosu na ranije godine. Naše tijelo također počinje učinkovitije donositi energiju u stanice i pohranjivati je u obliku masnoće.

Također kako se snižava razina estrogena, povećava nam se tek.

Priroda to čini iz dva razloga:

– da nam dopusti da preživimo s manje hrane dok starimo, te se u nekim slučajevima sve manje možemo boriti za sebe;

– da nam pomogne tako što će opskrbiti tijelo masnoćom koja može proizvoditi estrogen i androgene hormone koje naši jajnici više ne stvaraju istom brzinom kao nekada.

S obzirom na to da, na žalost, ne živimo u prethistorijskom dobu nego u kulturi 21.stoljeća  koja idolizira mršave žene, sve bismo voljele da smo mršave ili barem mršave kao nekada.

Ako vas zanima kako smršavjeti ili spriječiti debljanje u menopauzi pročitajte naše prethodne savjete:

Mentalnim vježbama do gubitka kilograma | 6 savjeta stručnjaka

Jednostavne vježbe koje možete vježbati bilo gdje

Kako opet početi vježbati?