Menu
MENOPAUZA / VEZE

Šest savjeta za bolji seks nakon šezdesete

Nedavno je Jane Fonda izjavila kako se u dobi od 85 nije odrekla seksa, pojasnivši kako se ipak odrekla seksa, ali samo s drugim osobama. Nadamo se da vam ova izjava nije previše šokantna i da i ako ste možda u nježnim šezdesetima, sedamdesetima ili osamdesetima, još uvijek, poput Jane, uživate u seksu.

S druge strane upravo u tim godinama može doći do blagog pogoršanja seksualnog života, ali zato smo mi tu da vam podijelimo korisne savjete i nadamo se pomognemo.

Tako danas donosimo šest savjeta dr. Lauren Streicher s portala www.betterafter50.com.

Svi lubrikanti nisu jednaki

Nemojte zgrabiti prvi proizvod koji vidite na polici i zatim kupiti 20 stvari koje vam ne trebaju kako biste sakrili činjenicu da je lubrikant jedina stvar na vašem popisu za kupnju. Najpopularniji lubrikanti na bazi vode nisu pogodni za vaginu i mogu oštetiti ili čak dehidrirati tkivo. Stoga potražite lubrikant na bazi silikona – vagina će vam biti zahvalna.

Dijabetes može smetati orgazmu

Liječnik vas je možda pitao o smanjenom osjetu u vašim stopalima, ali vjerojatno nije spomenuo da bi vaš klitoris također mogao biti malo utrnuo zbog vaskularnih ili neuroloških promjena koje se obično javljaju kod dijabetesa. Malo estrogenske kreme (trebat će vam recept!) nanesene izravno na klitoris nekoliko puta tjedno će povećati protok krvi. Svakako odvojite vrijeme za trljanje.

Neki su estrogeni bolji za libido

Terapija estrogenom u postmenopauzi poznato je sredstvo za jačanje libida. No pokazalo se da transdermalni estrogen – apsorbiran kroz kožu kao flaster, sprej ili gel – ima povoljniji učinak na libido nego oralni estrogen. Evo zašto: tablete estrogena povećavaju globulin koji veže spolne hormone (SHBG) te protein koji veže testosteron (bitan za libido!). Visok SHBG smanjuje količinu aktivnog testosterona i vašu želju za seksom. Dakle, ako uzimate oralnu estrogensku terapiju i imate slab libido, možda biste trebali razgovarati sa svojim liječnikom o prelasku na transdermalnu opciju.

Cjepiva protiv HPV-a nisu samo za tinejdžere

Ako ste slobodni i izlazite, strah od dobivanja spolno prenosive infekcije glavni je ubojica libida. Humani papiloma virus (HPV), najčešća spolno prenosiva infekcija, odgovoran je ne samo za genitalne bradavice, već i za rak vrata maternice, vagine, vulve, anusa i orofaringeusa. Stoga razmislite o cjepivu protiv HPV-a.

Estrogen može pomoći i kod učestalog mokrenja

Umorne ste od stalne jurnjave u kupaonicu? Teško je biti uzbuđen kada ste zabrinuti da ćete popiškiti svog partnera. Nedostatak estrogena ne odnosi se samo na promjene koje se događaju u vagini. Postmenopauzalne promjene u urinarnom traktu dovode do nekoliko promjena tkiva, uključujući sušenje i upalu mokraćnih organa. Žene koje se neprestano suočavaju s iznenadnom, neodoljivom željom za mokrenjem obično nemaju pojma da je to ponekad izravna posljedica menopauze. Prepisana vaginalna estrogenska krema može smanjiti potrebu da provodite više vremena u kupaonici nego u krevetu.

Ako je jedino što vibrira vaš mobitel, vrijeme je za kupovinu

Mnogim ženama u postmenopauzi postizanje orgazma postaje teže, ako ne i nemoguće. Stoga je stimulacija vibratorom je nužna, i ne iznenađuje da je studija Sveučilišta Indiana iz 2009. godine pokazala da je 52 posto žena izjavilo da su koristile vibrator, te da su žene starije od 45 godina imale povećano seksualno zadovoljstvo.