Menu
NOVOSTI

Evo zašto bismo trebali razgovarati o seksu

Pa jednostavno zato što malo tko o tome uopće priča. Nedavno istraživanje o tome što ginekolozi pitaju svoje pacijentice koje ulaze u menopauzu pokazalo je da preko 60 posto njih pita jesu li još uvijek seksualno aktivne, 40 posto njih pita imaju li kakvih problema vezano za spolne odnose, a manje od trećine ginekologa pitalo je svoje pacijentice je li seks još uvijek zadovoljavajuć.

Svaki dan žene ulaze u menopauzu, a život se nastavlja, stoga zaključujemo da je seks još uvijek vitalni dio našeg fizičkog, emocionalnog i duhovnog života.

Donosimo vam pet razloga zašto bi o ovome trebali češće razgovarati:

  1. Produbit ćemo naše veze. Parovi rijetko kada zapravo pričaju o seksualnim problemima koji dolaze s vremenom i hormonalnim promjenama žene u menopauzi. Ta diskusija se najvjerojatnije neće dogoditi ni ako seksa nije bilo godinu dana. Muškarce često još više iznenadi menopauza nego nas, a kada shvate o čemu je riječ, tek tada nam mogu pokušati pomoći. Zlatni savjet kod bolnog seksa u menopauzi jest predigra. S godinama i promjenom razine estrogena, naša tijela su krhkija i slabije prokrvljena pa ako se ne „zagrijemo“ prije samoga čina, seks će boljeti. Ne možemo očekivati da će iste stvari koje su palile u našim dvadesetima i danas biti uspješne, stoga objasnite svom partneru kako se osjećate i što bi vam sada više godilo.
  2. Sakupit ćemo više informacija koje će poboljšati naše zdravlje. Ako vaš doktor ne spominje seks, a vas muči nešto na tu temu, slobodno se osvrnite na taj problem. Kao što postoje naočale koje poboljšavaju vid, tako postoje i mnogi preparati koji će olakšati simptome menopauze i poboljšati seks, samo se treba informirati. Najčešće se preporučuju lubrikanti, vibratori te ostali proizvodi za koje vam ne treba recept. Ako imate ozbiljnije simptome koji vas sprječavaju da uživate u seksu, popričajte sa svojim doktorom o mogućnosti primjene hormonalne terapije.
  3. Osjećat ćemo se moćnije te ćemo imati više samopouzdanja. Neke žene se srame nedostatka seksualne želje, a neke čak i bol tijekom seksa tumače kao manu za koju su same krive, a ne kao jednu od posljedica smanjene razine hormona. S druge strane, žene koje redovito prakticiraju zadovoljavajuć seks tvrde da se osjećaju izvanredno. Samo zato što vrijeme prolazi ne znači da ne možemo uživati u svim tjelesnim iskustvima u kojima smo i prije nesputano uživale.
  4. Učit ćemo jedne od drugih. Što smo stariji to sve manje pričamo o vlastitim seksualnim iskustvima s  našim prijateljicama. Naravno, nitko ne želi u potpunosti otkriti sve detalje svog intimnog života s dugogodišnjim partnerom, ali ako možemo pričati o operaciji koljena ili kuka, definitivno bismo mogle porazgovarati i o vaginalnoj suhoći – stanju koje većina nas iskusi.
  5. Menopauzu ćemo olakšati svojim sestrama, kćerima i nećakinjama. Možete nevoljko pričati o seksu, ali ne preporučujemo takav pristup. Nadamo se da će se nadolazeće generacije dovoljno informirati kako bi menopauzu dočekale spremne te da se u skladu s vlastitim simptomima mogu lako prilagođavati nadolazećim promjenama.