Menu
NOVOSTI

Što je preuranjena insuficijencija jajnika

„Rana“ menopauza (prije 45. godine života) može nastupiti iz medicinskih razloga, uključujući operaciju (npr., uklanjanje jajnika sa ili bez histerektomije), kemoterapiju ili radioterapiju.

Ali menopauza se može dogoditi i „prerano“ (prije 40. godine). Postoji prilično rijetko stanje – preuranjena insuficijencija jajnika – preuranjena menopauza (eng. POI) – za koje se kaže da se javlja kada menstruacija prestane prije 40. godine. „Preuranjena insuficijencija jajnika znači da jajnici prestaju proizvoditi jajne stanice, godinama – ponekad desetljećima – prije nego što bi trebali“, objašnjava opstetričarka i ginekologinja dr. Marie Gerval.

„Dolazi do brzog pada u proizvodnji hormona estrogena i progesterona, koji igraju vitalnu ulogu u zdravlju i dobrobiti žena“, dodaje ona. „Studije pokazuju da simptomi menopauze mogu biti ozbiljniji ako nastupi rano, a jedna je teorija da smo programirani da se dogodi polako u dobi od 50. do 55. godina.“

Uzroci spontane preuranjene insuficijencije jajnika relativno su nepoznati. „Za 90 posto žena nema objašnjenja, iako se smatra da su neke žene jednostavno rođene da proizvode manje jajnih stanica ili su im ciklusi programirani da se brže ubrzaju“ kaže dr. Gerval. „Utvrđeno je da neki rijetki genetski poremećaji, kao i ginekološki problemi poput endometrioze, također imaju malu vezu.“

Žene s preuranjenom insuficijencijom jajnika često su krivo dijagnosticirane, najčešće s depresijom. Posjetite svog liječnika opće prakse ako vas muče simptomi menopauze ili ako počnu prije vaše 45. godine.