Menu
MENOPAUZA

Evo koja je prirodna pomoć kod urinarnih infekcija

U menopauzi, smanjenje razine estrogena može utjecati na tkiva urogenitalnog sustava. To uključuje smanjenje debljine sluznice mokraćnog mjehura i uretre, što čini žene osjetljivijima na bakterijske infekcije. Osim toga, smanjenje estrogena može utjecati na ravnotežu bakterija u vaginalnom području, što može doprinijeti infekcijama mokraćnog sustava.

Simptomi mokraćnih infekcija u menopauzi mogu uključivati često mokrenje, bol ili peckanje tijekom mokrenja, bol u donjem dijelu trbuha te promjene u boji ili mirisu urina. Prevencija uključuje održavanje dobre higijene, pijenje dovoljno tekućine, izbjegavanje iritantnih tvari poput jakih sapuna i sprejeva za intimnu higijenu te redovito praćenje zdravlja s ginekologom. Ako primijetite simptome, važno je konzultirati se s liječnikom radi dijagnoze i liječenja.

Prirodni pristupi liječenju mokraćnih infekcija uključuju
  1. Pijenje puno vode: To pomaže ispiranju bakterija iz mokraćnog sustava.
  2. Medvjetka: Arbutin u medvjetki može imati antibakterijske učinke, što može biti korisno u podršci zdravlju mokraćnog sustava
  3. Probiotici: Unos hrane bogate probioticima može podržati ravnotežu bakterija u tijelu.
  4. Mokrenje: Odmah nakon seksualnog odnosa, preporučuje se mokrenje kako bi se spriječila infekcija.
  5. Iritantni sapuni ili sprejevi: Izbjegavajte i korištenje iritantnih sapuna ili sprejeva.
  6. Uravnotežena prehrana: Održavanje zdrave prehrane podržava imunološki sustav.
Ljekovita svojstva medvjetke

Medvjetka (Arctostaphylos uva-ursi) je biljka koja se tradicionalno koristi u narodnoj medicini, posebno u područjima gdje je rasprostranjena. Ključna komponenta u medvjetki je arbutin, koji se metabolizira u organizmu u spoj poznat kao hidrokinon. Hidrokinon ima antimikrobna svojstva te se smatra da može imati blago diuretsko djelovanje.

Ljekovita svojstva medvjetke uključuju:

  1. Antibakterijsko djelovanje: Arbutin u medvjetki može imati antibakterijske učinke, što može biti korisno u podršci zdravlju mokraćnog sustava.
  2. Diuretsko djelovanje: Pomaže u poticanju mokrenja, što može doprinijeti eliminaciji bakterija iz mokraćnog sustava.
  3. Antiseptičko djelovanje: Smatra se da medvjetka može imati antiseptička svojstva koja podržavaju zdravlje mokraćnog mjehura.

Važno je napomenuti da se prije upotrebe bilo kakvih biljnih dodataka ili ljekovitih biljaka, preporučuje konzultacija s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme ili koristite druge lijekove.

Cystinol je tradicionalni biljni lijek namijenjen liječenju simptoma blage ponavljajuće infekcije donjeg mokraćnog sustava u žena koja se manifestira osjećajem žarenja tijekom mokrenja i/ili učestalim mokrenjem. Cystinol obložene tablete su za primjenu kroz usta.

Tradicionalni biljni lijek za primjenu kod naznačenih indikacija temeljenih na iskustvu dugotrajne uporabe. Prije uporabe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

S&B-CYS-HR-03/24 – Pričaj mi