Menu
NOVOSTI

Imate valunge – evo tri savjeta kako ih smanjiti

Valovi vrućine ili popularno zvani valunzi spadaju u one simptome menopauze koji ženama izazivaju najviše muke. Mogu se pojaviti bez ikakvog povoda i to u trenucima kada ih najmanje očekujete – na poslovnom sastanku, na važnom ručku ili večeri, a znaju se javiti i usred noći zbog čega mnogo žena ne može normalno spavati.

Valovi vrućine ne rade samo štetu odjeći, već i ženskom samopouzdanju. No, problem je u tome što nema svaka žena iste valunge pa se čini kao da nema jedinstvenog rješenja.

Međutim, postoji rješenje, zapravo njih tri. Nastavite čitati i saznajte kako se riješiti valova vrućine – jednom zauvijek.

1. Uzmite suplement crnog kohoša

Ponekad uobičajena rješenja ne pomažu, ali je sasvim u redu potražiti pomoć negdje drugdje – u ovom slučaju u suplementima. Jedan od najefektnijih u ublažavanju i uklanjanju valunga je crni kohoš.

To je zapravo sjevernoamerička biljka čiji se korijen najčešće koristi u liječenju tegoba u menopauzi.

Na tržištu postoje preparati u obliku tinkture, praha, kapsula, kao i čajevi.

Preporučuje se konzumiranje 20mg cimicifuge dnevno, ne duže od 6 mjeseci zbog mogućeg lošeg utjecaja na jetru.

2. Pronađite ispušni ventil za stres

Stres je jedan od glavnih krivaca za intenzivne valunge. Naravno, teško je sasvim odstraniti stres iz svog života, ali se mogu pronaći različiti načini nošenja s njime.

To ne mora biti nešto teško ostvarivo – primjerice, neka aktivnost ili putovanje koje iziskuje puno novca, već neka sitnica. Možda bi vam puno pomoglo da u danu imate barem 10 minuta vremena za popiti kavu, pjevati iza svega glasa, vikendom šetati sat vremena u prirodi, odvojiti sat-dva za hobi u kojem uživate.

Sve ove “sitnice” mogu itekako pomoći u ublažavanju stresa, a time i valova vrućine.

3. Zamijenite začinjenu hranu voćem

Često pričamo o tome koliko zdrava, odnosno nezdrava prehrana s puno procesuirane hrane, jakih začina i bez vitamina i vlakana loše utječe na različite aspekte ljudskog zdravlja, pogotovo ženskog u menopauzi.

Pa tako valovi vrućine mogu biti intenzivniji upravo zbog načina na koji se hranite.
Stručnjaci predlažu što manje konzumiranja začinjene hrane i što više voća, pogotovo šljiva, bresaka, jabuka i bobičastog voća. Isto tako nije naodmet spomenuti da valunge možete spriječiti i redovitim konzumiranjem vode i što manje kave, odnosno kofeina.

Naravno, hrana ne utječe na svakoga na isti način, stoga je dobro zapisivati što jedete tijekom dana i usporediti to s razdobljima u kojima se pojavljuju valunzi.  Na temelju dobivenih informacija ćete lakše shvatiti koja vam hrana pogoršava valunge.

Foto: Unsplash