Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Želite li spriječiti simptome menopauze? Jedite voće i povrće!

jabuka

Poznato je da prehrana bogata voćem i povrćem ima pozitivan utjecaj na ljudsko tijelo. Nova studija sugerira da ona može igrati ulogu i u smanjenju različitih simptoma menopauze. Rezultati studije objavljeni su u veljači ove godine u časopisu Menopause, instituta The North American Menopause Society (NAMS).

Iako se pokazalo da je hormonska terapija prihvatljiva metoda za liječenje simptoma povezanih s menopauzom kod mnogih žena, potraga za nefarmakološkim mogućnostima liječenja je u tijeku, posebno za žene s određenim čimbenicima rizika i onih koje nisu kandidati za hormonsku terapiju. Konkretno, fokusiralo se na identificiranje promjenjivih životnih čimbenika koji bi mogli spriječiti ili ublažiti simptome menopauze.

Menopauza i hrana koju jedemo

Prethodne studije sugeriraju da prehrambene navike mogu igrati kritičnu ulogu u proizvodnji estrogena i, posljedično, simptomima menopauze. Konkretno, konzumiranje voća (jabuke, jagode, breskve, šljive) ili mediteranska prehrana, karakterizirana visokim sadržajem povrća, voća, žitarica i orašastih plodova, bila je povezana s manje simptoma i pritužbi na zdravlje u menopauzi. Ova nova studija ide korak dalje u razmatranju specifičnog voća i povrća i njihovih učinaka na različite simptome menopauze.

Citrusni plodovi povezani s urogenitalnim problemima

Istraživači su zaključili da, iako su neke podskupine voća i povrća imale obrnutu povezanost sa simptomima menopauze, čini se da je veći unos drugih podskupina povezan s više urogenitalnih problema. Na primjer, citrusni plodovi su se pokazali rizičnima za urogenitalne probleme za razliku od drugih vrsta voća i povrća kao što je zeleno listano ili tamnožuto povrće.

Rezultati studije pojavljuju se u članku “Veći unos voća i povrća povezan je s manjim simptomima menopauze: studija presjeka.”

“Ova mala presječna studija daje neke preliminarne dokaze o utjecaju unosa voća i povrća na simptome menopauze. Postoji dovoljno dokaza da zdrava prehrana bogata voćem i povrćem na bezbroj načina ima blagotvoran utjecaj na zdravlje, ali potrebna je dodatna studija kako bi se utvrdilo mogu li na prehrambene izbore utjecati različiti simptomi menopauze “, kaže dr. Stephanie Faubion, medicinska direktorica NAMS-a.

 

Izvor: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200219124232.htm

 

Foto: Unsplash