Menu
MENOPAUZA

Koja hrana smanjuje umor izazvan menopauzom

Ako vam je dosadio umor izazvan nedaćama izazvanim menopauzom, došli ste na pravo mjesto. Odabrali smo pet namirnica koje će vam povisiti razinu energije, ali i učiniti vas zdravijima.

1. Jaja

Što mislite zašto profesionalni sportaši i rekreativci vole jesti jaja? Upravo ova namirnica predstavlja idealan izvor energije za sve vas koje menopauza svakodnevno iscrpljuje.

Jaja su bogata antioksidansima koji štite mišića od umora, proteinima koji osiguravaju sitost, a ne može se ni zanemariti utjecaj vitamina D na proizvodnju energije.

Jaja možete jesti kao doručak – bilo u kuhanoj verziji ili kao omlet (preporučujemo kombinirati sa sitno narezanim paprikama ili tikvicama), a dobro funkcioniraju kao međuobrok. Samo pazite da ne pretjerate – preporučuje se do 3 jaja dnevno. Isto tako, valja napomenuti da jaja iz slobodnog uzgoja imaju više nutrijenata od jaja iz kaveznog uzgoja.

2. Jabuke

Nemojte se začuditi kad vam kažemo da su ugljikohidrati veoma bitni za normalno funkcioniranje organizma – shvatite ih kao pogonsko gorivo za tijelo i mozak. Ali ne mislimo na one ugljikohidrate na koje vi mislite (peciva, kolači itd.) već na ugljikohidrate prisutne u voću, u ovom slučaju u jabukama. Za razliku od jednostavnih ugljikohidrata, složeni ugljikohidrati se razrađuju sporije i tako osiguravaju više energije našem tijelu.

Kombinirajte jabuke s drugom hranom koja također osigurava duži period sitosti – primjerice hrana bogata proteinima.

Jabuke se mogu jesti sirove, skuhane, a mogu se izribati i umiješati u smoothie.

3. Zeleni čaj

Jedna velika šalica mirisnog zelenog čaja ujutro prije dnevnih obveza također može biti dobar pokretač i izvor energije. Ovaj okrepljujući napitak je bogat teinom koji vam daje prijeko potrebnu injekciju energije  kao i polifenolima čija antioksidativna svojstva poboljšavaju rad mozga.

4. Banane

Banane imaju nizak glikemijski indeks (GI) što znači da šećer u krvi ne naraste brzo. Ovo je važna informacija za sve koji vole slatko, ali ne vole onaj nenadan osjećaj umora ubrzo nakon konzumacije. Za razliku od običnih slatkiša, banane su bogate magnezijem, kalijem, vlaknima koji poboljšavaju probavu i održavaju sitost.

5. Bademi

Poznato je da su bademi odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koje su veoma bitne za  normalno funkcioniranje našeg najmoćnijeg organa – mozga. Također, bademi su dobar izvor magnezija, najzastupljenijeg minerala u ljudskom tijelu.
Upravo se magnezij često povezuje sa smanjivanjem umora i iscrpljenošću jer on djeluje blagotvorno na mišiće, održava balans kortizola, ali i cijelog živčanog sustava.

Što mi još može podignuti energiju?

Drago nam je što ste pitali, jer samo hrana nije dovoljna. Naše svakodnevne navike itekako utječu i na razinu energije.

  • biljni pripravci (crni kohoš, valerijana, maca)
  • fizička aktivnost (30 d0 60 minuta dnevno)
  • često pijenje vode (1,5 – 2 litre vode dnevno)
  • meditacija
  • joga
  • umjerenost u jelu
  • smanjena konzumacija kave i alkohola
  • jedite malo, ali često

Foto: Unsplash