Menu
MENOPAUZA / ZDRAVLJE / ŽIVOTNI STIL

CELULIT | ZAŠTO NASTAJE I KAKO GA SE RIJEŠITI

Celulit više nije nepoznanica kao nekad, a kako su aktivno istraženi razlozi njegovog nastajanja tako su i nakon toga slijedili odgovori na pitanje kako ga se riješiti, pa je celulit iz nečega što se podrazumijevalo za žene prešao u rješivu i otklonjivu kategoriju. Ne postoji čarobna formula, ali zato imamo niz jednostavnih postupaka koji zajedničkom primjenom mogu smanjiti ili posve ukloniti celulit, a uz to vas riješiti i suvišnih kilograma, zadržavanja tekućine te vam pomoći da se osjećate i izgledate zdravije.

Celulit može biti tvrd, hladan i bolan na dodir ili mekan i spužvast. Mnoge žene imaju obje vrste celulita, ali bitno je ono što se događa ispod kože. Najveća razlika između celulita i ostalih masnoća je što je celulit masnoća čvrsto urasla u kožu.

Po cijelom tijelu ispod kože imamo važan sloj masti koji nas grije, omogućava ugodnije sjediti i štiti naše kosti. Kroz taj sloj masti prolaze vlakna kolagena koja skupljaju masnoće u džepove. Kod muškaraca vlakna kolagena pružaju se dijagonalno ispod kože i potiskuju masno tkivo prema dolje održavajući kožu glatkom i napetom. Kod žena vlakna kolagena pružaju se okomito na kožu u smjeru gore-dolje i tako stvaraju tanke, prazne pravokutne komore. Ako se masne stanice unutar tih komora povećaju ili se poveća broj masnih stanica (oboje nastaje u slučaju debljanja), njihov se obujam može neometano preliti preko stijenke komora i pri tome stvoriti izbočinu.

Kod celulita struktura kolagenih vlakana razlikuje se od one u normalnoj masnoći. Umjesto tankih traka, vlakna kolagena su deblja i s bočnih strana masnoću istiskuju prema gore. To pojačava učinak prelijevanja i izbočina čak i kad su količine masti vrlo male (primjer vitkih žena sa celulitom). Druga razlika je da celulit sadrži veću količinu stanica koje sakupljaju vodu a nazivaju se proteoglikani.

Za pretvaranje normalne masnoće u celulit glavni su krivci gomilanje slobodnih radikala i slaba prokrvljenost. Zbog djelovanja slobodnih radikala kolagena vlakna postaju čvršća, manje elastična i kraća te se povlače na površinu kože.

Sustav za cirkulaciju u tijelu zadužen je za prijenos kisika i hranjivih tvari do svih stanica dok limfni sustav uklanja toksične popratne proizvode. Na bokovima i bedrima ta dva sustava rijetko mogu raditi pravilno (nedovoljno kretanja, preuska odjeća itd).

Kad stanice u koži pod nazivom fibroblasti (koji u normalnim uvjetima stvaraju zdravo tkivo) ne dobivaju dovoljno kisika, počinju se grudati. Kako se od njih očekuje popravljanje oštećenih kolagenih vlakana umjesto da stvore tanka i glatka vlakna, one stvaraju debela i žilava. Ako je protok limfe slab, limfna se tekućina također zgrušnjava i veže uz kolagena vlakna ispod površine kože. Ta dva procesa naizmjenično stvaraju debele nakupine koje sve više pritišću masnoću i tako oblikuju izbočine primjetne s vanjske strane kože.

Celulit je mješavina masnih stanica nabreklih od viška tekućine, a zbog debelih tvrdih vlakana koji ih pritišću izbijaju ispod površine kože.

Ovo dosad je bilo opisivanje onoga što se zbiva ispod površine kože, a sad ćemo pojasniti i zašto dolazi do ovog procesa.

DOB

Nekad je to bilo poslije 30.  godine, a sad se ta granica drastično pomjerila na niže.

NEDOVOLJNO KRETANJA

Danas hodamo u prosjeku 13 km manje dnevno od naših baka i djedova.

PREKOMJERNA TEŽINA

Iako celulit napada i vitke žene, radi se ipak o masnoći i što je više suvišnih kilograma viša je mogućnost za povećavanje celulita.

TOKSINI

Sve što stvara slobodne radikale i opterećuje limfni sustav pogoduje nastanku celulita.

SUNČANJE

Estetski dobro djeluje, ali ako se predugo i previše sunčamo isušujemo kožu a to je čini tanjom i manje elastičnom.

DEHIDRACIJA

Nedostatan unos tekućine jedan je od najčešćih razloga za zadržavanje tekućine.

STRES

Stres je glavni uzročnik epidemije debljine, a pod stresom se stežu mišići cijelog tijela, osobito na leđima i vratu što blokira optok limfe.

HRANA KOJA POTENCIRA NASTANAK CELULITA

To su namirnice ili napitci koje trebamo koristiti umjereno jer njihova prekomjerna zastupljenost u prehrani može uzrokovati zadržavanje tekućine, oštećenje kože, slabu cirkulaciju pa čak i usporeni protok limfe.

To su šećer, zasićene masnoće, prerađeni ugljikohidrati (zamijenite ih integralnim), alkohol (za žene preporuka ne više od jednog pića dnevno), kofein (do tri kave dnevno stimulans), slana hrana (grickalice, mesne prerađevine i sl).

NAMIRNICE KOJE ONEMOGUĆUJU NASTANAK CELULITA

Odnosno namirnice čiji unos treba povećati kad se želimo riješiti celulita: grahorice, mahunarke, orašasto voće, banane, bobičasto voće, ananas, kruške, lubenice, agrumi, šparoge, sušeno voće, luk, brokula, alge, nemasna junetina, jaja, perad bez kožice, plava riba.

ZAČINI

Povećana uporaba začina u kuhanju smanjuje količinu soli, a druga dobra stvar su njihova ljekovita svojstva koja dodatno poboljšavaju anticelulitna svojstva hrane koju jedete.

Crni papar, češnjak, čili, đumbir, kurkuma, ružmarin, šipak, mažuran, komorač, peršin.

APARATIVNI TRETMANI ZA RJEŠAVANJE CELULITA

Celulit uvijek uspješno rješavamo, a učinak je vidljiv nakon prvog tretmana. 3 do 6 tretmana je dovoljno za veliku razliku, a cijena jednog tretmana od 60 eura i trajanje od 60 minuta čini ogromnu razliku u učinkovitosti i ekonomičnosti u odnosu na manipulativne i kozmetičke metode.

Akustični valovi (udarni val) je prvi izbor jer se u jednom tretmanu istretiraju sva područja zahvaćena celulitom. Za lokalizirani celulit ili osjetljivija područja (npr. oko koljena) koristimo kombinaciju radijalne endodermne terapije, radiofrekvencije i cryoa.

Boris Močinić, www.mocinic.hr