Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

5 savjeta za olakšanje svrbeža kože u menopauzi

Nedavno smo vas na društvenim mrežama pitali što vam je najteže u menopauzi. Dobili smo gotovo pet stotina odgovora, a među njima se uz muža našao i svrbež kože kao jedan od neugodnijih simptoma.

Što da vam kažemo – muž kao simptom nije jednostavan problem, ali i to je moguće riješiti, no o tome u nekim drugim tekstovima, a u ovome koji upravo čitate ćemo se posvetiti svrbežu kože.

Svrbež kože jedan od uobičajenih simptoma perimenopauze i menopauze. Često nas svrbi koža lica, tijela, pa čak i genitalija. Svrbež kože uzrokuje naravno pad estrogena. Estrogen stimulira proizvodnju masnoća u koži i kolagena i tako održava njezinu vlažnost, zategnutost i mekoću. Kako nam se snižava razina hormona, smanjuje se i proizvodnja kolagena. Te promjene za posljedicu imaju tanku i suhu kožu, pa nas zbog toga i svrbi.

Što može pomoći?

1. Vlaženje kože

Koristite hidratantnu kremu ili losion koji će pomoći u održavanju vlažnosti kože. Osim ujutro i navečer, nanosite ih nakon kupanja ili tuširanja koje često izvlače iz kože masnoće pa je koža suha i prhuta se.

Jedan od odličnih proizvoda jest Anti Irritation Serum with Silver iz hrvatske kozmetičke tvrtke Fraktal, koji umiruje iritacije. Iritacije su dosta čest problem kod hormonalnih promjena i mogu biti prilično neugodne. Ovaj serum umiruje kožu, a rezultati ispitivanja su dokazali da je:

  • kod 81,25% ispitanika koža manje crvena
  • kod 85,42% ispitanika koža izgleda zdravije
  • kod 77,08% ispitanika koža manje osjetljiva i manje svrbi.

 

2. Izbjegavajte agresivne deterdžente

Za pranje tijela, ali i odjeće koristite blage sapune i deterdžente kako biste izbjegli dodatno isušivanje kože.

3. Nosite meku odjeću

Birajte odjeću od prirodnih materijala, kao što su pamuk ili svila, koji su manje iritirajući za kožu. Ovo je savjet koji važi i za probleme sa spavanjem, jer će pamuk ili svila smanjiti noćno znojenje koje je česti uzrok nespavanja.

4. Izbjegavajte vrućinu

Znamo da ovih dana nije lako slijediti ovaj savjet, ali osim ljeti, važno je da ga slijedite i čitave godine. Vrućina u bilo kojem obliku može pogoršati svrbež, pa izbjegavajte vruće tuširanje, kupke ili općenito prostorije s visokom temperaturom.

5. Posavjetujte se s liječnikom

Naravno, ovaj savjet je apsolutno najvažniji i nikako ga nemojte izbjegavati. Ako je svrbež izražen i uznemirujući, obratite se liječniku radi stručnog savjeta i preporuka za daljnje liječenje.

Članak je nastao u suradnji s hrvatskim kozmetičkim brendom Fraktal beauty koji je razvijen kako bi unaprijedio zdravlje kože tijekom menopauze. No, kozmetika je namijenjena svima koji žele djelovati ciljano na pojedine probleme ili utjecati na zdravlje kože.

Više o inovativnim rješenjima iz Fraktal beauty na stranci: 
www.fraktalbeauty.com | www.instagram.com/fraktal.beauty | www.facebook.com/fraktal.cosmetics