Menu
MENOPAUZA

Kopriva – jača kosu, ublažava simptome artritisa, smiruje živce…

kopriva

Obična kopriva (Urtica dioica) ima višestoljetni staž u narodnoj medicini i uopće je važan dio naše kolektivne svijesti (“Neće grom u koprive!”).
Koristili su je Egipćani, Rimljani i Grci za liječenje različitih oboljenja – od bolova u leđima, astme, menstrualnih tegoba do artritisa.
Ova biljka je specifična po svojim bodljikavim listovima koji mogu izazvati žarenje i crvenilo na koži, ali i izrazito visokoj nutritivnoj vrijednosti.
Isto tako, ne preporučuje se konzumacija koprive nakon što procvjeta jer može izazvati trovanje.

Kopriva sadrži magnezij (57 mg u 100 grama), antioksidanse (kumarin, polifenol, lutein…), vitamin A, C, i K,  tanin, kalij, kalcij i željezo.
Vjerujemo da vam je sad jasno zašto je ova naoko neugledna biljka tako zdrava. Stalno na ovom portalu pričamo kako je bitno jesti zdravo, a koprivu pogotovo preporučujemo jer dokazano djeluje na ublažavanje različitih simptoma menopauze.

Kopriva jača kosu i čini je sjajnijom

Žene u menopauzi se nerijetko suočavaju s veoma neugodnim problemom – gubitkom kose. Srećom, kopriva je u tom slučaju bogomdano rješenje koje je gotovo uvijek efektivno.
Najbolji učinak će imati ukoliko je konzumirate u obliku čaja ili tinkture (koncentrata) koje možete sami napraviti, ali i  kupiti u specijaliziranim trgovinama i drogerijama. Brzo ćete primjetiti stvaranje novih vlasi i da vam kosa postaje sjajnija.

Kopriva potiče stvaranje krvnih zrnaca

Iako u perimenopauzi menstruacije postaju sve rjeđe, nekim se ženama znaju dogoditi veoma obilne menstruacije. Zbog visoke razine željeza i vitamina C (koji pospješuje apsorpciju željeza), ključnog za liječenje slabokrvnosti, kopriva potiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Čaj od koprive ublažava simptome artritisa

Zbog toga što sadrži antioksidanse, kopriva ima antiupalna svojstva. Stoga se često koristi kao sredstvo za ublažavanje boli uzrokovane artritisom ili nekom drugom bolesti zglobova.

Iako je potrebno još studija koje bi potvrdile moć koprive pri ublažavanju simptoma artritisa, one trenutno dostupne djeluju obećavajuće.

Na primjer, u jednoj studiji od 27 osoba, nanošenje kreme od koprive na dijelove tijela zahvaćene artritisom značajno je smanjila bol u usporedbi s placebom. U drugoj studiji, uzimanje dodatka Phytalgic koji je sadržavao ekstrakt koprive značajno je umanjio bol ispitanica s dijagnosticiranim artritisom.

Kopriva smiruje živce i opušta mišiće

Kao što smo već spomenuli, kopriva sadrži visoke razine minerala magnezija. To je četvrti najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu koji utječe na čitav niz procesa u našem organizmu.

Magnezij regulira spavanje tako što aktivira parasimpatički živčani sustav i regulira neurotransmitere koji također utječu na opuštanje tijela i uma prije spavanja.

U jednoj studiji, starijim odraslim osobama davano je 500 mg magnezija ili placebo. Sve u svemu, skupina magnezija imala je bolju kvalitetu sna.Ispitanici su također imali višu razinu renina i melatonina – hormona koji pomažu u regulaciji sna.

Pročitajte članak:5 razloga zašto je magnezij bitan u menopauzi

Nuspojave koprive
Kopriva je sigurna za konzumiranje, naravno ako je jedete u umjerenim količinama. Od nje se radi čaj, može se kuhati, a može se koristiti i u u kombinaciji s drugim namirnicama (npr. jaja). Međutim, uz nju se vežu sljedeće nuspojave:

  • proljev
  • znojenje
  • osip
  • peckanje kože
  • prijevremeni porod

Hladni napitak od koprive

Potrebno vam je 1/3 šalice sušene koprive na 1 litru vode. Prokuhajte 1 litru vode i prelijte koprivu. Ostavite da odstoji preko noći ili najmanje 4 sata. Procijedite kroz sito i kompostirajte bilje. Čuvati u staklenoj posudi u hladnjaku. Potrošite u roku od 1 do 5 dana.

Omlet s koprivom

Operite i ocjedite  70 grama koprive, zatim je nasjeckajte na komadiće. Na zagrijanu tavu na koju ste prethodno stavili komadić maslaca stavite nasjeckanu koprivu. Nakon minutu, dodajte 2 razmućena jaja. Ako želite da bude malo kaloričnije, dodajte malo sira.

Foto: Unsplash