Menu
MENOPAUZA

MenoCheck predviđa kada ćete ući u menopauzu

Za većinu žena ulazak u menopauzu predstavlja jednu od životnih prekretnica, ali kada će se to dogoditi velika je nepoznanica. Sada analiza krvi može pomoći u predviđanju kada će žena vjerojatno biti posljednja menstruacija.

Test, nazvan MenoCheck, ne može dati točan datum, ali može reći ženama koje su starije od 47 godina hoće li prestati imati menstruaciju tijekom sljedeće godine. Ovaj test bi bio najkorisniji za žene koje razmišljaju o sterilizaciji ili operaciji zbog bolnih ili teških menstruacija, kaže Nanette Santoro s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Colorado u Aurori. “Možda se pitaju koliko još moraju trpjeti ovo.”

Prosječna dob u kojoj nastupa menopauza je 51 godina, ali u većini slučajeva to se može dogoditi bilo kada od četrdesetih do ranih šezdesetih. Mjesečnice obično postaju rjeđe prije nego što zauvijek prestanu. Prestaju jer jajnici ostaju bez funkcionalnih jajašca, što dovodi do niže razine anti-Mullerovog hormona – kemikalije koju stvaraju jajašca – u krvi.

Prethodni testovi nisu mogli izmjeriti vrlo niske razine anti-Mullerovog hormona prisutne u godinu ili dvije prije menopauze. No, MenoCheck, koji je u prodaji oko godinu dana, osjetljiviji je. Kako bi vidio koliko je dobar, Santorov tim ga je koristio na uzorcima krvi uzetih u godišnjim intervalima od oko 1500 žena koje su sudjelovale u drugoj studiji menopauze. Santoro je konzultant MenoCheckovog proizvođača Ansh Labs.

Tim je otkrio da žene starije od 47 godina čija je razina anti-Mullerovog hormona ispod određene granične vrijednosti imaju 67 posto šanse da će posljednju menstruaciju dobiti unutar sljedeće godine, a 82 posto šanse da će je dobiti unutar dvije.

Većina žena ne bi trebala napraviti test kako bi znala da se bliži menopauzi, kaže Esther Eisenberg iz američkog Nacionalnog instituta za zdravlje.

No, bez toga, ženama se može samo savjetovati da će, ako su njihove menstruacije počele postati neredovite, vjerojatno potpuno prestati u roku od četiri godine, kaže Santoro.

Trenutno se proučava mogu li se predviđanja učiniti točnijima temeljenjem na nekoliko odvojenih mjerenja razine anti-Mullerovog hormona.

Izvor: newscientist.com