Menu
MENOPAUZA

Uživati u perimenopauzi – i to je moguće

Kad prolazimo kroz izazovna životna razdoblja važno je biti uviđavan prema samom sebi. Self care možda je trendi termin populariziran na društvenim mrežama, ali nije bez pokrića.

Perimenopauza, odnosno period prije posljednje mjesečnice (menopauze) u trajanju od nekoliko godina dolazi s mnogo izazova, prvenstveno u obliku fizičkih, ali i psihičkih simptoma.

Sve je to uglavnom uzrokovano padom ženskih spolnih hormona koji inače utječu na cijeli niz funkcija u organizmu.

Da perimenopauza prođe što bezbolnije, morate se brinuti za sebe i raditi što je najbolje za vas i vaše tijelo.

U nastavku s vama dijelimo nekoliko savjeta o tome kako se možete brinuti za sebe u perimenopauzi.

1. Budite dobri prema svom tijelu – izvodite lagane vježbe

Tijelo nije isto u dvadesetpetoj ili četrdesetpetoj. Zato treba prilagoditi vježbe trenutnoj fizičkoj formi. Uzmite u obzir činjenicu koliko inače vremena provodite u sjedećem položaju. Ako većinu dana provodite sjedeći, nemojte pretjerivati u vježbanju – dovoljno je pola sata blage do umjerene aktivnosti.

Ali svakako radite prilagođene vježbe snage (vježbe s bučicama, trakama itd.) bez puno naprezanja – starenjem ženama mišići i kosti slabe stoga ove vrste vježbi mogu usporiti taj proces i očvrsnuti tijelo, a da ne spominjemo da će tako lakše biti izgubiti kilograme viška koji se lako nakupe u perimenopauzi.

Osim vježba snage mogu pomoći i druge vrste fizičke aktivnosti:

  • hatha yoga
  • plesanje
  • plivanje
2. Smanjite unos alkohola i kofeina

Ponekad briga za sebe ne znači samo oraditi ono što nam odgovara, već i odreći se nekih dragih poroka.
Probajte što više smanjiti unos alkohola i kofeina. Oba ova stimulansa loše utječu na kožu tako što ju osušuju, pojačavaju intenzitet valova vrućine, a ne utječu dobro ni na mentalno zdravlje – mogu pogoršati anksioznost koja je također česta u perimenopauzi.

Kofein i alkohol zamijenite blagim i hranjivim napitcima poput zelenog čaja, prirodnih iscjeđenih sokova od voća i povrća, a ponekad je voda najbolji izbor.

3. Ne bojte se zatražiti pomoć

Sve te promjene što se događaju u i na vašem tijelu nisu nipošto mačji kašalj i ponekad se može činiti da vam je teško nositi se s tim izazovima. To je sasvim u redu, svi smo ljudi i povremeno trebamo skinuti višak tereta s leđa i zamoliti najbliže da nam pomognu.

Pričajte s prijateljima i partnerom, psihoterapeutom ili bilo kime za koga znate da bi vam mogao pomoći, na bilo koji način.

4.  Spavanje je zlata vrijedno

Iako vam se može činiti da je normalan cjelonoćni san u perimenopauzi nemoguća misija, to je itekako nešto što je moguće, ali veoma bitno za postići.


Tu vam može pomoći fizička aktivnost danju (izbacit ćete iz sebe stres i negativne emocije), uspostavljanje rutine prije spavanja i pijenje čaja od kamilice ili valerijane.