Menu
MENOPAUZA / ŽIVOTNI STIL

7 učinkovitih načina za smanjenje perimenopauzalnih simptoma

Menopauza je prirodan proces kroz koji svaka žena mora proći, bilo da to želi ili ne. To je prirodni ciklus, slično kao i menstruacija. Važno je znati da menopauza ne dolazi odmah. Prvo se javlja perimenopauza – tranzicijsko razdoblje tijekom kojeg se u tijelu žene postupno događaju određene promjene. Nadamo se da će vam sljedećih 7 savjeta pomoći da se barem malo pripremite na ovo novo i uzbudljivo životno poglavlje.

1. Zauzmite se za sebe

Da budemo jasni: perimenopauza i menopauza definitivno nose sa sobom brojne simptome koji katkad mogu biti neugodni, ali ova razdoblja zapravo predstavljaju jedinstvenu priliku za sve nas da preuredimo svoje živote. Stoga nikad nemojte pomisliti da je ovo vrijeme u kojem je sve loše; naprotiv – ovo je vrijeme kada sve može krenuti nabolje. Posebno ako se zauzmete za sebe tako što ćete češće reći “ne” i staviti sebe na prvo mjesto. U ovom periodu sve manje nastojimo udovoljiti svima. Naprotiv, mnogo je lakše zauzeti se za sebe; mudriji smo i iskusniji. U potpunosti prihvaćamo svoju moć.

2. Upoznajte svoje tijelo

Ako već niste, upoznajte svoje tijelo. Ono se sada mijenja i najviše mu treba vaša pažnja i ljubav. Promatrajte svoje simptome i zapisujte ih. Pazite na to što jedete i kako hrana utječe na vaše zdravlje. Također, prihvatite svoje bore, strije i druge “nepravilnosti”. One nisu nepravilnosti, već dokazi da ste živjele.

3. Seksualni život je itekako moguć

Smanjenje razine hormona može uzrokovati suhoću rodnice i eventualno uzrokovati bol tijekom spolnog odnosa. Međutim, to ne znači da se morate oprostiti s intimnim trenucima. Redovita fizička aktivnost, zdrava prehrana, i, ako je potrebno, kreme mogu pomoći u održavanju vašeg seksualnog života na zadovoljavajućoj razini.

4. Raznolikom prehranom protiv simptoma

Vjerojatno ste već čule od stručnjaka, fitness trenera i gurua da je ključ zdravlja u umjerenoj i raznolikoj prehrani. Svaka namirnica sadrži različite nutrijente, pa se medicinski stručnjaci zalažu za raznoliku prehranu. Ovi nutrijenti dokazano ublažavaju različite simptome menopauze, uključujući valunge, promjene raspoloženja, suhu kožu i opadanje kose.

5. Ne zaboravite na redovite ginekološke preglede i mamografiju

Briga za zdravlje tijekom perimenopauze uključuje redovite ginekološke preglede i mamografiju. Iako jajnici postupno gube svoju reproduktivnu ulogu tijekom perimenopauze, potreba za redovitim posjetima ginekologu ne nestaje. Naime, neki karcinomi postaju češći u ovoj dobi, pa su posjeti ginekologu često još važniji. Ginekološki pregled, osim u svrhu prevencije, može biti potreban i za razjašnjenje specifičnih simptoma poput boli u zdjelici, krvarenja iz maternice ili iscjetka iz rodnice, te za određivanje liječenja kod jakih simptoma menopauze kao što su valunzi ili suhoća rodnice.

6. Ne dajte se obeshrabriti

Da, ponekad može biti teško nositi se s tim neočekivanim simptomima – od prištića, češćeg gubitka koncentracije ili neredovitih menstruacija. Ali, nemojte se obeshrabriti. Kao i do sada, i ovo će proći. Uvijek se usmjeravajte na pozitivne strane perimenopauze jer ćete naučiti mnogo toga o sebi, svom tijelu, ali i o drugima.

7. Odaberite snagu prirode

Terapijsku vrijednost valerijane, matičnjaka i metvice dobro su poznavali liječnici još od antike. Kroz mnoga stoljeća ove su biljke pomagale ljudima održati životni balans, čemu i mi danas težimo. Zašto ne bismo nastavili i dalje? Naravno, neke bolesti zahtijevaju složenije tretmane, ali za neke manje tegobe, posebno one izazvane promjenama u perimenopauzi, biljke mogu biti od pomoći. Također, biljni lijekovi nude dugoročnu podršku bez rizika ovisnosti.

Valerijana ima sedativni učinak te poboljšava kvalitetu i trajanje sna. Matičnjak smanjuje nadutost, potiče probavu i pomaže kod nesanice, dok metvica opušta mišiće probavnog sustava, potiče probavu i rad jetre. Ove biljke su stoljećima pomagale u održavanju mentalne ravnoteže, a ta snaga dostupna je u biljnom lijeku Persen.