Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Želite smršaviti? Probiotici vam mogu u tome pomoći!

Barem tako tvrde nedavna istraživanja koja su se bavila vezom između konzumacije probiotika i smanjenja tjelesne težine. Ova je činjenica pogotovo bitna za žene koje prolaze kroz promjene uvjetovane menopauzom – jer je u tom razdoblju jedna od češćih promjena upravo dobitak na tjelesnoj težini.

Naš probavni sustav je, kako smo već pisali, dom milijardama bakterija. Neke od njih su loše, a neke dobre. Cilj je da prevagnu one dobre. A to se najbolje postiže zdravom prehranom, pogotovo onom bogatom probioticima.

Probiotici pomažu u održavanju našeg zdravlja na mnogo načina. Pozitivno utječu na mozak, pospješuju probavu i pomažu u održavanju zdravog imuniteta.

Pročitajte članak: Dr. Sara Gottfried – kako crijeva utječu na rad mozga

Kao što smo već spomenuli, neka istraživanja su pokazala da probiotici mogu pomoći i u mršavljenju.

Iako još nije do kraja poznato na koji način probiotici utječu na smanjenje tjelesne težine (pogotovo u području trbuha), istraživanja su pokazala da probiotici u organizmu stvaraju kratkolančane masne kiseline. One potiču probavljanje i izlučivanje masti iz organizma, snižavaju pH vrijednost u crijevima i uopće štite crijeva od štetnih bakterija.

Još jedna bitna karakteristika probiotika jest u tome što i sudjeluju u regulaciji hormona zaslužnih za glad i sitost.

Tijelo nam daje signale kad smo gladni i kad smo se najeli. Hormoni koji kontroliraju ove signale nazivaju se leptin i grelin. Kada crijeva imaju uravnoteženu mikrofloru, ti hormoni normalno funkcioniraju. Ali kad u našim crijevima nema dovoljno “dobrih” bakterija, hormoni ne funkcioniraju ispravno – dobivamo pogrešne signale i tako smo izloženi debljanju.

Pročitajte članak: Fermentirana hrana: zdrava crijeva, zdrav mozak

Koja je hrana bogata probioticima?

  • jogurt
  • jabučni ocat
  • kiseli kupus
  • kefir

Uz, ovo bitna je i prehrana bogata probioticima, odnosno vlaknima koji osiguravaju opstanak probiotika u ljudskim crijevima. Tu spadaju:

  • banane
  • šparoge
  • češnjak
  • bobičasto voće
  • citrusi (naranča, limun, grejp)

Koje vrste probiotika mogu pomoći u mršavljenju?

Postoji više vrsta probiotika, a neki mogu pomoći u smanjenju tjelesne težine. Prema jednom istraživanju koje je trajalo 8 tjedana, žene s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću uzimale su ili probiotik koji je uključivao sojeve LactobacillusBifidobacterium.

One koje su konzumirale probiotik izgubile su znatno više masnoća na trbuhu od onih žena koje su uzimali placebo.

Druga studija na 135 osoba sa značajnim opsegom struka je pokazala da su ljudi koji su uzimali Bifidobacterium animalis subsp. Lactis je svakodnevno tijekom 3 mjeseca izgubili znatno više masnih naslaga na trbuhu i tako smanjili opseg struka od onih koji su uzimali placebo.

S druge strane, zanimljivo je kako neki sojevi probiotika mogu postići suprotni učinak – umjesto mršavljenja, potiču debljanje. Primjerice, jedno istraživanje je pokazalo da u odnosu na L. gasseri BNR17 (koji potiče gubitak težine), soj L. gasseri L66-5 potiče debljanje.

Bio Kult kapsule sadrže čak 14 sojeva različitih dobrih bakterija u samo jednoj kapsuli. Inovativni višesojni pripravci rezultat su dugogodišnjih znanstvenih istraživanja, a svaki soj dobrih bakterija u potpunosti je identificiran, istražen i pomno odabran. Sadržaj kapsule Bio-Kult®može se umiješati u hranu ili piće, jer su žive kulture mikroorganizama u Bio-Kult® kapsulama otporne na želučanu kiselinu.