Menu
ZDRAVLJE

Ako nas boli, ne govorite – to je normalno

bol-zensko-zdravlje

Malo koja žena nije barem jednom u životu doživjela da joj netko, na njezinu pritužbu da je nešto boli, odgovori da je to – normalno. U širem planu se time želi reći da je ženska bol općenito nešto na što se trebamo naviknuti i da je neizostavan dio ženskog iskustva.

Međutim, nije normalno imati bolne mjesečnice, bolne trudnoće, bolne simptome menopauze i samo rukom odmahnuti na signale koje nam tijelo daje da nešto nije u redu.

Psihoterapeutkinja Heba Shaheed u članku za The Guardian napominje da: “kad kažemo ženi da je njezina patnja normalna, oduzimamo joj pravo na liječenje svoje boli. Kolektivna je odgovornost pružiti ženi najbolju moguću priliku da se oporavi i živi zdravijim i bezbolnim životom.”

Zbog toga je važno da se žene informiraju o svom tijelu i da nauče prepoznati signale svog tijela i pravovremeno reagirati na bol koja, ako se ignorira, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Naravno, nije svaka bol znak nekog zdravstvenog problema i ne treba skakati na svaku sitnicu, ali žena treba redovno pratiti promjene na svom tijelu. Na kraju krajeva, svatko želi biti zdrav i želi svom tijelu najbolje. A bolest nosi sa sobom ne samo novčane troškove, već mentalne i emocionalne.

Svakako, ako imate sljedeće simptome i oni vam rade probleme u svakodnevnom životu, obratite se svom ginekologu ili liječniku opće prakse:

-obilno krvarenje
-bolni spolni odnosi
-gubitak kose
nesanica
-neuobičajen umor
zaboravljivost
-nedostatak spolne želje
-vaginalna suhoća

Foto: Pexels