Menu
NOVOSTI

5 upozoravajućih znakova loše cirkulacije koji se često ignoriraju

Hladno vam je kad je vruće, vruće vam je kad je hladno? Osjećate trnce u nogama i rukama i mijenja im se boja? Najvjerojatnije se radi o lošoj cirkulaciji, odnosno slabijoj opskrbljenosti krvožilnog sustava kisikom.

Kada nam cirkulacija pravilno funkcionira, naši organi dobivaju dovoljnu dozu kisika i ostalih hranjivih tvari i otpuštaju one štetne. Ovaj proces omogućuje zdravo funkcioniranje cijelog organizma i zato je jedan od najvažnijih procesa u našem tijelu.

Nažalost, često ignoriramo ove simptome jer nam i ne predstavljaju veliki problem u svakodnevnom životu, no dugoročno gledano, mogu dovesti do različitih zdravstvenih problema – od tromboze, srčanog i moždanog udara, a posljedica može biti i amputacija ekstremiteta. 

Zato je bitno ne ignorirati sljedećih 5 znakova loše cirkulacije.  

1. Promjene na rukama i nogama

Noge i ruke su vam hladne na dodir i bijele čim se malo spuste temperature ili su vam hladne i u toplim danima? Ovo je jedan od najčešćih znakova loše cirkulacije. 

Puno mogu pomoći kružne masaže s eteričnim uljima različitog bilja, poput nevena, ružmarina, lavande, koprive itd, a možete i piti tinkture i uopće u prehranu uključiti začine poput cimeta i ružmarina.

Za poboljšanje cirkulacije može pomoći i tuširanje naizmjenično hladnom i toplom vodom – topla voda tjera krv u kožu, dok hladnom vodom osiguravamo protok krvi u unutrašnje organe.  

2. Umor

Počeli ste se brže umarati i niste više puni energije kao inače? Nažalost, i ovo može biti jedan od simptoma loše cirkulacije jer tijelo ne dobiva dovoljno kisika i hranjivih tvari što za posljedicu ima umor mišića.

Ako je vaš posao sjedilački, polako uvodite tjelesnu aktivnost u svoju dnevnu rutinu – dovoljno je 30 minuta žustrog hodanja dnevno. Umjesto autom, otiđite do posla ili se vratite kući pješke, a sunčane i tople dane iskoristite za bicikliranje ili plivanje.

3. Proširene vene

Proširene vene se najčešće može primjetiti na nogama u području gležnjeva – kroz kožu se naziru vijugasta, ljubičasta ispupčenja. Radi se o čestom zdravstvenom problemu kojeg mnogi ignoriraju kao estetski problem, a ako se ne liječi pravovremeno može dovesti do različitih poteškoća. 

Proširene vene nastaju zbog oštećenja zalisaka u venama koji omogućavaju pravilan tok krvi kroz tijelo. Vene zatim postaju sve šire i čvoraste, što se onda vidi na koži.
Uz to se javljaju i simptomi kao što su svrbež, bol i natečenost.

Proširene vene se ne mogu sasvim izliječiti (osim možda, kirurškim zahvatom koji se poduzima samo u teškim slučajevima), ali se mogu ublažiti nošenjem kompresivnih čarapa, masažom gelovima i lijekovima

No, najbolje ih je spriječiti redovitom fizičkom aktivnošću (često nastaju zbog dugog stajanja), prestankom pušenja, zdravom prehranom.

4. Problemi s pamćenjem

Kakve veze ima pamćenje s cirkulacijom, pitate se? Itekakve. Naime, i mozgu za pravilno funkcioniranje treba dotok kisika i hranjivih tvari. Problemi s moždanom cirkulacijom se najčešće događaju zbog smanjenog dotoka krvi u mozak, promjenama u krvnom tlaku kao i promjenama u dotoku krvi kroz cijelo tijelo.  

Moždanu cirkulaciju se može poboljšati laganom i umjerenom fizičkom aktivnošću, smanjenjem unosa kofeina i zdravom prehranom (pogotovo namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama). 

5. Problemi s probavom

Na stijenkama krvnih žila koje se nalaze u trbuhu se mogu nataložiti masne tvari koje onda otežavaju probavu. Najčešći simptomi su bol u trbuhu, grčevi, zatvor i proljev. 

U ovom je slučaju bitno ograničiti unos masne hrane i prestati pušiti – jer tako nastaju talozi masnoće na stijenkama krvnih žila.

Foto: Pexels