Menu
MENOPAUZA

Što je divlji jam i može li pomoći ženama u menopauzi?

Divlji jam (eng. wild yam, lat. Dioscorea villosa L., poznat i pod nazivima američki jam, meksički jam, četverolisni jam, đavolje kosti..) je dugačka biljka sa srcolikim listovima podrijetlom iz Sjeverne Amerike.

Ovu su biljku u svojoj medicini često koristili sjevernoamerički Indijanci za liječenje probavnih tegoba, menstrualnih tegoba, kašlja itd.

U današnje doba se često koristi u alternativnoj medicini, gdje se koristi kao sastojak krema i drugih pripravaka koji ublažavaju simptome menopauze kao što su valovi vrućine i noćno znojenje, ali i za ublažavanje simptoma artritisa, protiv proljeva, želučanih tegoba, neplodnost itd.

Pobornici alternativne medicine se kunu u ljekovita svojstva ove biljke (naime, sadrži diosgenin, vrstu fitosteroida koji se šezdesetih godina dvadesetog stoljeća koristio u proizvodnji kontracepcijskih pilula) i tvrde da se unošenjem u organizam diosgenin može pretvoriti ili utjecati na veću proizvodnju hormona poput progesterona, kortizola, DHEA kao i da osigurava ravnotežu ženskih spolnih hormona.

Međutim, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da se diosgenin može samo kemijskim putem transformirati u te hormone, odnosno da ljudsko tijelo to ne može samo napraviti.

Ukratko, potrebno je još istraživanja koja bi pokazala korisnost divljeg jama za ublažavanje tegoba povezanih s menopauzom.
Prema Healthline.com, jedno od rijetkih istraživanja o efikasnosti divljeg jama je pokazalo da 23 žene koje su svakodnevno 3 mjeseca nanosile kremu s divljim jamom nisu primjetile da im se simptomi menopauze ublažavaju. S druge strane, premalo je još istraživanja koja potvrđuju efikasnost divljeg jama.

Međutim, postoje naznake da bi divlji jam mogao biti dobar u liječenju artritisa, snižavanju lošeg kolesterola, u njezi kože i sprečavanju starenja.

Zbog malog broja istraživanja, ne postoje podaci o dugoročnim nuspojavama korištenja pripravaka koji sadrže divlji jam. Ipak, ne preporučuje se trudnicama, djeci kao ni osobama koje boluju od endometrioze, raka i deficijencije proteina S.

Izvor: healthline.com

Foto: Flickr