Menu
MENOPAUZA

Moguće je da žene u preuranjenoj menopauzi imaju intenzivnije simptome

Napadi valunga, nesanica i suhoća rodnice uobičajeni su simptomi koji prate prijelaz u menopauzu. Novo istraživanje sugerira da su takvi simptomi – posebno psihološki i seksualni problemi – intenzivniji za žene koje uđu u preuranjenu menopauzu, odnosno imaju preuranjenu insuficijenciju jajnika (POI – Primary ovarian insufficiency) nego za žene u prirodnoj menopauzi, izvještava portal News Medical

Rezultati studije objavljeni su 20. siječnja 2021. u časopisu Menopause, Sjevernoameričkog društva za menopauzu (NAMS).

Preuranjena insuficijencija jajnika definira se kao prestanak funkcije jajnika koji dovodi do menopauze prije 40. godine života. Stanje je povezano s povećanim rizicima za niz dugoročnih popratnih bolesti, uključujući osteoporozu, kardiovaskularne bolesti, poremećaje raspoloženja, kognitivna oštećenja i seksualnu disfunkciju.

Preuranjena insuficijencija jajnika je povezana i s opasnošću od  kraćeg životnog vijeka.

Unatoč istraživanjima oko različitih čimbenika rizika povezanih s POI, malo je studija ispitivalo učinak POI u odnosu na prevalenciju, težinu i čimbenike koji utječu na simptome menopauze. 

U ovoj novoj studiji u kojoj je sudjelovalo gotovo 300 Kineskinja, istraživači su posebno istraživali simptome menopauze kod žena s POI-om i uspoređivali ih s intenzitetom i učestalošću sličnih simptoma u žena koje su ušle u prirodnu menopauzu.

Intenzivniji simptomi

preuranjena-insuficijencija-jajnika

Otkrili su da žene s POI imaju visoku prevalenciju simptoma menopauze,  te da su ti simptomi često ozbiljniji od onih koje imaju žene koje prolaze kroz prirodnu menopauzu. Simptomi koji će vjerojatno biti najintenzivniji uključuju promjene raspoloženja, valove vrućine, nesanicu, umor i seksualnu disfunkciju (uključujući suhoću rodnice, dispareuniju i smanjeni libido).

Na temelju tih rezultata, istraživači su predložili da medicinski stručnjaci budu svjesniji psiholoških komplikacija i rizika od seksualne disfunkcije kod žena s POI-jem i rade s njima na ublažavanju simptoma.

Rezultati studije su objavljeni u članku “Simptomi menopauze kod žena s preuranjenom insuficijencijom jajnika: prevalencija, težina i povezani čimbenici.”

Izvor: News Medical