Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Istraživanje pokazalo: Moguće je odgoditi početak menopauze

Zamislite – što kad valovi vrućine, magla u mozgu, promjene raspoloženja i nesanica ne bi bili uobičajeni za žene u srednjim godinama?

Što kad bi se moglo održati funkcioniranje jajnika kasnije u životu žene, a što bi opet moglo odgoditi ili spriječiti kardiovaskularne bolesti, obuzdati smanjenje gustoće kostiju i/ili smanjiti učestalost pretilosti?

Matematički model koji je razvio profesor sa Sveučilišta Utah Sean Lawley ukazuje na to da je moguće odgoditi početak menopauze – možda na neodređeno vrijeme – usađivanjem ženinog vlastitog tkiva jajnika natrag u njezino tijelo.

Menopauza u devedesetima

“Ovaj model predviđa da bi odgoda menopauze pod određenim okolnostima mogla biti 40 ili više godina. Dakle, ako se menopauza dogodi u prosječnoj dobi od 51 godine, onda govorimo o menopauzi u 90-ima, a to je dulje nego što većina ljudi živi”, rekao je Sean Lawley, izvanredni profesor matematike.

Model je predvidio da bi za većinu žena mlađih od 40 godina zamrzavanje i presađivanje tkiva jajnika “rezultiralo značajnom odgodom menopauze”, prema studiji istraživača nedavno objavljenoj u American Journal of Obstetrics & Gynecology.

U studiji je zaključeno: “Naš model predviđa da se značajno odgađanje menopauze i, potencijalno, produljenje plodnog životnog vijeka može postići krioprezervacijom tkiva jajnika i transplantacijom kod zdravih žena.”

Lawley je rekao da bi se najbolji ishodi mogli postići s tkivom jajnika prikupljenim u ranijoj odrasloj dobi i s boljim tehnikama transplantacije.

Rad tima uključivao je razvoj online kalkulatora nazvanog NoPauze Calculator koji izračunava koliko bi godina menopauza žene bila odgođena prema četiri podatkovne točke: dob žene kada je tkivo očuvano; dio tkiva korteksa jajnika koji je uklonjen i sačuvan; postotak primordijalnih folikula koji prežive zamrzavanje i transplantaciju; i broj zamjenskih postupaka kasnije u životu.

Modeliranje pokazuje da bi menopauza bila dodatno odgođena da se cijelo tkivo ne vrati u jednoj operaciji, nego u više zahvata koji su se dogodili neposredno prije nego što je žena ušla u menopauzu.

Zamrzavanje tkiva jajnika

Kad se djevojčice rode, njihovi jajnici sadrže oko milijun sićušnih struktura koje se nazivaju primordijalni folikuli, od kojih svaki sadrži jajnu stanicu. Kako sazrijevaju, većina folikula će umrijeti, dok će samo jedan folikul preživjeti svaki mjesec da ovulira zrelu jajnu stanicu. Kada je gubitak primordijalnih folikula gotovo potpun, a preostaju samo stotine, žene doživljavaju menopauzu. Menopauza je točka u vremenu 12 mjeseci nakon zadnje menstruacije žene.

Lawley je rekao da broj primordijalnih folikula s kojima je žena rođena, u populaciji žena, može varirati za red veličine faktorom 10.

“Mogli biste pomisliti da ako jedna žena ima 10 puta više primordijalnih folikula pri rođenju od druge žene, onda možete očekivati ​​da će ona imati menopauzu 10 puta kasnije ili nešto slično. Ali to zapravo nije istina – rekao je.

Tehnike prikupljanja i zamrzavanja tkiva jajnika razvio je Oktay kasnih 1990-ih, s ciljem očuvanja sposobnosti mladih pacijenata oboljelih od raka da zatrudne i imaju djecu.

Sakupljeno tkivo se zamrzava ili kriokonzervira i zatim transplantira nakon što je žena prošla liječenje raka. Tehnika je omogućila stotinama osoba koje su preživjele rak da zatrudne i dobiju djecu.

Iako bi transplantacije tkiva jajnika mogle olakšati ženama da zatrudne nešto kasnije u životu, Lawley je rekao da su on i njegovi istraživači bili prvenstveno zabrinuti istraživanjem mogućnosti odgađanja menopauze s obzirom na zdravstvene dobrobiti za žene.

Preneseno sa stranice Deseret News