Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Koliko traje menopauza?

Pitanje koje nam apsolutno najčešće postavljate, a na koje ni stručnjaci nemaju pravog i jednostavnog odgovora.

Pa ajmo ipak nekako pokušati.  Prvo riječ “pauza” u menopauzi mogla bi na prvu značiti da je ova faza u našim životima samo privremena. U stvarnosti, kako to najbolje znamo, ova “pauza” može trajati puno duže, navodi se u časopisu Living with Menopause.

Svaka je žena drugačija pa ne postoji jednoznačan odgovor na ovo pitanje. U prosjeku, međutim, put do menopauze (put poznat pod nazivom perimenopauza) obično traje oko četiri godine. Tijekom tog razdoblja žene će vrlo vjerojatno doživjeti neke od simptoma menopauze.

Ipak, kada se dosegne menopauza (vrijeme kada više nemamo mjesečnicu najmanje 12 mjeseci), simptomi se mogu nastaviti, u prosjeku, još četiri godine, kada se razina hormona ponovno uspostavlja. Tijekom tog razdoblja mogu se pojaviti i nestati različiti simptomi, različitog intenziteta. Uz to, neke žene tvrde da nikada nisu imale nikakve simptome, dok druge navode da su im simptomi trajali i do 14 godina.

Istraživanja su pokazala kako čimbenici načina života, poput pušenja, mogu utjecati na trajanje menopauze, a svoju ulogu naravno igra i genetika. Simptomi također variraju u trajanju između etničkih pripadnosti. Jedna velika studija provedena u Sjedinjenim Američkim Državama otkrila je da crnkinje pate od valova vrućine dulje nego bjelkinje.

Vjerojatno niste zadovoljne ovim odgovorom – što da vam kažemo, nismo ni mi, ali tako je kako je.

Sve baš sve u perimenopauzi i menopauzi je poprilično individualno, pa tako i trajanje ovih razdoblja.

Ono što je sigurno jest da će jednom proći, a dotad kako često ponavljamo, uživajte u svakom danu i pričajte nam o tome.

Foto: Pexels

Za više informacija o menopauzi naručite naš 
Rokovnik i vodič kroz menopauzu