Menu
MENOPAUZA

Ovaj egzotičan začin vam može pomoći ublažiti valunge

Đumbir potječe iz Azije. Na drevnom jeziku sanskrtu, naziv za đumbir je singabera, a ta riječ znači oblik roga. Već je tisuće godina neizostavni dio tamošnjih kultura – kineske, indijske pa čak i onih bliskoistočnih. Upravo je s Bliskog Istoka donesen u Europu gdje je u antička vremena postao popularan među Rimljanima.  

U posljednje vrijeme đumbir postaje sve traženija namirnica i u Hrvatskoj. Može ga se nabaviti u gotovo svakom većem supermarketu i u trgovinama zdrave prehrane.

Pri kupnji, pazite na to da je tvrd i da po njemu nema plijesni. Ako je moguće, odaberite što svježije komade jer oni sadrže visoku razinu antioksidansa gingerola.

Zašto danas pričamo o đumbiru? Zato jer prema istraživanjima ova namirnica pomaže u ublažavanju valunga kao i izgradnji imuniteta.

Đumbir, valunzi i drugi simptomi

Jedan od najčešćih simptoma menopauze koji zagorčava ženama život su valunzi, odnosno valovi vrućine. Iako još nije znanstveno potvrđen utjecaj konzumacije đumbira na ublažavanje menopauzalnih tegoba, ali na temelju malog broja postojećih istraživanja pozitivno djeluje na smanjenje valova vrućine.
Ako ih nikako ne možete ublažiti, u svoju prehranu uvedite đumbir. Možete ga uzimati u prahu (preporučuje se 1 gram đumbira u prahu dnevno), koristiti kao začin, raditi od njega čaj. 

dumbirom-izgradite-imunitet-i-ublazite-simptome-menopauze

Još jedan simptom menopauze je smanjena sposobnost pamćenja i koncentracije. I tu đumbir može pomoći. Naime, jedno istraživanje provedeno na zdravim ženama srednje dobi je pokazalo da svakodnevna konzumacija 400 do 800 mg đumbira poboljšava pamćenje.

Đumbir osim antioksidativnih svojstava ima i ona protuupalna i zato ga se nerijetko preporučuje kao prirodnu alternativu lijekovima za artritis. Naime, sastojak gingerol ima sposobnost blokiranja proizvodnje spojeva koji uzrokuju upalne procese u tijelu.

Kako đumbir djeluje?

Kao što smo već rekli, đumbir je pun hranjivih tvari. Osim što je bogat antioksidansima koji su efektni u borbi protiv slobodnih radikala, spojeva koji izazivaju razne bolesti, đumbir je odličan izvor kalija, magnezija, mangana, natrija i kalcija, vitamina C i B, betakarotena i kurkumina. 

Pokreće proizvodnju znoja u znojnim žlijezdama, a znoj ima sposobnost detoksikacije tijela od štetnih tvari i bori se protiv infekcija nastalih zbog djelovanja različitih bakterija.

Najbolji način za korištenje đumbira u vašoj kućnoj ljekarni je stavljanje ove biljke u čaj. S obzirom na to da ima jak i začinjen okus, najčešće se kombinira s limunom i medom – također namirnicama koje pomažu pri izgradnji imuniteta.

PROČITAJTE ČLANAK:  3 načina na koje đumbir može povećati libido

Napravite čaj od đumbira!

Prvo ogulite koru. Zatim naribajte đumbir ili ga nasjeckajte na kockice. U litru prokuhale vode ubacite naribani ili narezani đumbir. Ostavite da se kuha 15 minuta. Procijedite čaj i nakon što se malo ohladi, dodajte limuna ili meda po želji.

Foto: Unsplash