Menu
MENOPAUZA / ZDRAVLJE

Uzimate li đumbir? Evo zašto je dobar za nas u menopauzi

Đumbir (lat.  Zingiber officinale) nije samo začin osvježavajućeg okusa već izrazito moćna i zdrava biljka koja ima mnogo dobrobiti za zdravlje, pogotovo žena koje prolaze kroz perimenopauzu i menopauzu. 

U nastavku pričamo o tome na koje sve načine ova biljka bogata magneziijem, željezom, kalijem, vitaminom B6 može pomoći ženama u menopauzi.

Đumbir poboljšava rad mozga

Studije na životinjama i ljudima pokazuju da redovna konzumacija đumbira može imati utjecaja u poboljšanju rada mozga, odnosno poboljšanja koncentracije te kratkoročnog pamćenja. Ovo je dobra vijest za sve žene u perimenopauzi koje pate od takozvane magle u mozgu (eng.brain fog).

Đumbir olakšava simptome osteoartritisa

Osteoartritis je jedna od češćih vrsta artritisa koji prvenstveno zahvaća kosti. Mnogo žena upravo ulaskom u menopauzu počinje osjećati bolove u zglobovima koji nerijetko mogu biti simptom artritisa. Zato je korištenje đumbira, bilo u obliku obloga, čaja ili izravnom konzumacijom, prema nekim istraživanjima dobro za ublažavanje simptoma osteoartritisa.

Đumbir ima antikancerogena svojstva

Đumbir sadrži izrazito moćnu tvar zvanu gingerol, antioksidans koji prema različitim istraživanjima ima antiupalna i antibakterijska svojstva te zato može smanjiti štetu u tijelu nastalu djelovanjem oksidacijskog stresa. Upravo je gingerol zaslužan za mnoge dobrobiti đumbira – poboljšava rad crijeva, smanjuje upale, smiruje osjećaj mučnine itd.

U 28-dnevnoj studiji na osobama s normalnim rizikom od raka debelog crijeva, 2 grama ekstrakta đumbira dnevno značajno su smanjile proupalne signalne molekule u debelom crijevu.

Đumbir može pomoći pri mršavljenju

Studija iz 2016. godine na 80 pretilih žena pokazala je da bi đumbir također mogao pomoći u smanjenju indeksa tjelesne mase (BMI) i razine inzulina u krvi. No, sudionice su konzumirale relativno visoke dnevne doze – 2 grama – đumbira u prahu tijekom 12 tjedana. Đumbir smanjuje razinu kolesterola i zbog visoke razine proteina i vlakana olakšava probavu.

Foto: Pexels