Menu
MENOPAUZA

5 životnih promjena koje mogu pogoršati simptome menopauze

Na simptome menopauze ne utječu samo unutarnji čimbenici poput hormona ili prirodnog procesa starenja već i oni vanjski. Na to prvenstveno mislimo na različite životne promjene uz koje se inače vežu visoke razine stresa.

1. Problemi u partnerskim odnosima

U srednjim godinama su česti problemi u partnerskim odnosima, od ozbiljnih svađa do razvoda. Djeca su uglavnom odrasla pa fokus više nije na njima, već se vraća na supružnike. Zato možda dobiju dojam da se više ne poznaju ili da su se promijenili kroz godine. Često problemi nastaju i zbog samih simptoma menopauze. Primjerice, neke žene više nemaju dovoljno visok libido i zato ne mogu biti onoliko intimne sa suprugom koliko bi htjele. Razumljivo, to može izazvati trzavice u odnosu i pogoršati druge simptome menopauze.

 

2. Izgaranje na poslu (burnout)

Sve se više govori o burnoutu, fenomenu koji se veže uz preveliki stres na poslu koji jednako zahvaća žene i muškarce. Stres uzrokovan poslovnim obvezama, sjedilačkim načinom života, neurednim rasporedom spavanja i lošom prehranom može dovesti do raspada cijelog sistema. Na to se nadovezuju i različiti poremećaji raspoloženja, primjerice anksioznost i depresija. Kombinacija svih ovih faktora može dodatno pogoršati simptome menopauze i narušiti opće zdravlje.

3. Odlazak djece iz roditeljskog doma

Odlazak djece iz roditeljskog doma može biti nešto što u vama izaziva ponos, sreću, ali i one negativne osjećaje poput tuge. Često se ova velika životna promjena poklopi s još jednom – menopauzom pa stres može biti i veći.
Često se javljaju i ovi “simptomi”:

  • anksioznost
  • tuga
  • frustracija
  • svađe s partnerom
  • nedostatak svrhe u životu

Da biste izbjegli ili umanjili negativne aspekte ove promjene, posvetite se sebi i partneru, pronađite neki hobi za koji možda niste imale vremena kad su djeca bila manja i naravno, prihvatite ovu situaciju.

4. Bolest

Bolest nas može zadesiti bilo kad, bez obzira na našu dob, ali što smo stariji smo sve podložniji različitim bolestima o zdravstvenim stanjima. Teško je navigirati simptomima bolesti i simptomima menopauze (pogotovo ako se isprepleću), ali svakako vrijedi usvojiti zdrave navike poput raznovrsne prehrane i fizičke aktivnosti.

5.  Briga o roditeljima

U ovom razdoblju često više pozornosti posvećujemo svojim roditeljima, pogotovo ako su stariji i bolesni. To također zna psihički i fizički utjecati na žene u menopauzi.