Menu
MENOPAUZA / ŽIVOTNI STIL

Evo zašto nam se raspoloženje mijenja svaki čas

Promjene raspoloženja u perimenopauzi i menopauzi često su rezultat hormonskih promjena koje se događaju u tijelu. Smanjenje razine estrogena može utjecati na kemiju mozga i uzrokovati fluktuacije raspoloženja. To može rezultirati osjećajima tuge, razdražljivosti, anksioznosti ili čak depresije. Osim hormonskih promjena, žene u perimenopauzi i menopauzi mogu se suočiti s drugim životnim izazovima poput stresa, brige o djeci ili roditeljima, i drugih faktora koji mogu doprinijeti promjenama raspoloženja.

Promjene raspoloženja tijekom menopauze događaju se zbog kompleksne interakcije hormona, kemikalija u mozgu i životnih okolnosti. Glavni uzrok su hormonske promjene, posebno smanjenje razine estrogena. Estrogen ima utjecaj na neurotransmitere u mozgu koji reguliraju raspoloženje, kao što su serotonin i dopamin. Kada se razina estrogena smanji, ovi neurotransmiteri mogu biti izvan ravnoteže, što može rezultirati promjenama raspoloženja.

Osim hormonskih promjena, menopauza može biti i stresno razdoblje u životu žene. Fizičke promjene, kao što su valunzi ili nesanica, mogu dodatno opteretiti emocionalno zdravlje. Također, žene se mogu suočiti s drugim životnim stresorima kao što su obiteljske ili poslovne promjene.

Genetika također može imati ulogu u tome kako žena doživljava promjene raspoloženja tijekom menopauze. Ako su žene već sklone anksioznosti ili depresiji, moguće je da će te sklonosti biti pojačane tijekom ovog razdoblja.

Ukratko, promjene raspoloženja tijekom menopauze su složen fenomen koji uključuje hormonalne, neurokemijske i životne faktore.

Neumoljiva statistika

Evo nekoliko statističkih podataka o promjenama raspoloženja tijekom menopauze:

1. Prema Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje (NIMH), procjenjuje se da oko 20 posto žena iskusi simptome depresije tijekom menopauze.
2. Studija objavljena u časopisu “Menopause” sugerira da oko 23 posto žena ima klinički značajne simptome depresije tijekom perimenopauze.
3. Prema Američkom udruženju za srce, oko 40 posto žena doživljava valunge tijekom menopauze, što može biti povezano s promjenama raspoloženja i nesanicom.
4. Istraživanje objavljeno u časopisu “Maturitas” pokazuje da oko 45 posto žena doživljava promjene raspoloženja tijekom menopauze, uključujući osjećaje tuge, razdražljivosti i anksioznosti.

Ovi statistički podaci ukazuju na to da promjene raspoloženja nisu neobične tijekom menopauze te da mogu utjecati na značajan postotak žena. Važno je da žene budu svjesne ovih mogućih simptoma i potraže podršku i liječenje ako ih dožive.

Što ih pogoršava

 

Promjene raspoloženja tijekom menopauze mogu se pogoršati zbog različitih faktora, uključujući:

1. Hormonske promjene: Smanjenje razine estrogena može izazvati disbalans neurotransmitera u mozgu koji su povezani s raspoloženjem, poput serotonina i dopamina.
2. Valunzi i noćno znojenje: Fizički simptomi poput valunga (toplinskih valova) i noćnog znojenja mogu uzrokovati nelagodu i poremećaje spavanja, što može dodatno opteretiti emocionalno stanje.
3. Nesanica: Poteškoće sa spavanjem često su povezane s menopauzom, što može rezultirati umorom, razdražljivošću i promjenama raspoloženja tijekom dana.
4. Stres: Životni stresori poput poslovnih izazova, obiteljskih problema ili financijskih poteškoća mogu pogoršati promjene raspoloženja.
5. Genetika i osobne predispozicije: Osobe koje su već sklone anksioznosti, depresiji ili drugim mentalnim zdravstvenim problemima mogu biti podložnije promjenama raspoloženja tijekom menopauze.
6. Promjene u samopouzdanju: Hormonske promjene i fizički simptomi menopauze mogu utjecati na sliku o sebi i samopouzdanje žene, što može doprinijeti promjenama raspoloženja.
7. Socijalna podrška: Nedostatak podrške od obitelji, prijatelja ili partnera može pogoršati emocionalne izazove tijekom menopauze.

Što ih može olakšati

Postoji nekoliko načina koji mogu olakšati promjene raspoloženja tijekom menopauze:

1. Hormonska terapija (HT): Za žene s teškim simptomima menopauze, posebno promjenama raspoloženja, hormonska terapija može biti učinkovita opcija. HT može pomoći u reguliranju hormonskih promjena i ublažavanju simptoma.
2. Prilagodba životnog stila: Redovita tjelesna aktivnost, zdrava prehrana i izbjegavanje stresnih situacija mogu pomoći u promjenama raspoloženja. Tjelesna aktivnost može osloboditi endorfine, koji mogu poboljšati raspoloženje.
3. Tehnike opuštanja: Meditacija, duboko disanje, joga ili progresivno opuštanje mišića mogu pomoći u smanjenju stresa i promjena raspoloženja.
4. Dobra podrška: Razgovor s prijateljima, obitelji ili podrška od grupe za podršku može biti korisna. Osjećaj povezanosti i podrške može poboljšati emocionalno blagostanje tijekom menopauze.
5. Terapija i savjetovanje: Psihoterapija može biti korisna za žene koje se suočavaju s teškim promjenama raspoloženja. Terapeut može pružiti podršku, naučiti tehnike suočavanja i pružiti prostor za izražavanje osjećaja.
6. Prirodni dodaci: Neke žene nalaze olakšanje od simptoma menopauze uz pomoć biljnih dodataka kao što su crvena djetelina, đumbir, valerijana ili drugi dodaci prehrani. Prije uzimanja bilo kakvih dodataka, važno je posavjetovati se sa svojim liječnikom.
7. Redoviti pregledi: Redoviti pregledi kod ginekologa ili obiteljskog liječnika mogu osigurati praćenje simptoma menopauze i prilagodbu liječenja prema potrebi.

Uz pravilno upravljanje i podršku, promjene raspoloženja tijekom menopauze mogu biti olakšane, dopuštajući ženama da se nose s ovim prirodnim životnim prijelazom na najbolji mogući način.