Menu
MENOPAUZA / NOVOSTI

Biljke koje nas spašavaju

Menopauza (klimakterij) predstavlja kraj reproduktivne dobi žene. Žena ulazi u menopauzu prolaskom najmanje godine dana od zadnje menstruacije. Prosječna dob ulaska u menopauzu je između 50. i 55. godine.

To je prirodan proces kroz koji prolazi svaka žena, što odlično ilustrira podatak da gotovo trećina žena u Hrvatskoj trenutno prolazi kroz menopauzu.

Menopauzu uzrokuju hormonalne promjene. Jajnici sve manje funkcioniraju, odnosno smanjuje se proizvodnja ženskih spolnih hormona estrogena i progestrogena.

Ovo se očituje kao niz različitih simptoma koje žene često osjećaju i prije ulaska u menopauzu. Već tada se smanjuje razina spolnih hormona. To se prijelazno razdoblje naziva perimenopauza i traje između 4 do 10 godina prije same menopauze.

S obzirom na to da je svaka žena različita, ne mora značiti da će sve imati iste simptome ili simptome istog intenziteta.

Nastavite čitati i saznajte koja su 4 najčešća simptoma menopauze i koje su biljke koje ih mogu ublažiti.

1. Valovi vrućine (valunzi)

Valunzi ili valovi vrućine su vjerojatno najpoznatiji i najčešći simptom menopauze. Iako se ne zna točan uzrok, prevladava mišljenje da nastaju širenjem krvnih žila koje nastaje smanjenjem proizvodnje estrogena.

U prosjeku, valovi vrućine traju između 1 do 5 minuta nekoliko puta dnevno.

Može ih se spriječiti ili ublažiti prirodnim putem (npr. pijenjem čaja od vrkute, oblačenjem prozračne, pamučne odjeće, redovitom konzumacijom vode) ili uz pomoć hormonskog nadomjesnog liječenja.

2. Smanjena seksualna želja (libido)

Smanjeni libido izaziva sram u žena, ali se radi o čestoj pojavi uglavnom prouzrokovanom menopauzom. Istraživanja pokazuju da čak 80% žena u menopauzi imaju smanjen libido.

Naime, smanjena proizvodnja estrogena izaziva suhoću vagine što često uzrokuje bol pri seksualnom odnosu i razumljivo, manjak želje.

Srećom, postoji mnogo bezbolnih načina za ponovno uživanje u seksu – od lubrikanata, hormonske nadomjesne terapije do promjena u prehrani i životnom stilu.

3. Promjene raspoloženja

Uz menopauzu se ne vežu samo fizičke promjene, već i one psihičke prirode. Česte su nenadane promjene raspoloženja, pogotovo u negativnom smislu. Jedan čas smo tužne, a drugi nervozne i ljute na sve oko sebe.

Popraćene su i drugim psihičkim simptomima poput tjeskobe, brain foga (magle u mozgu) itd. Može ih uzrokovati smanjena proizvodnja estrogena, ali su često mješavina različitih okolnosti – od stresa, neispavanosti i životnog stila.

Osim hormonskom terapijom ili terapijom antidepresivima, mogu se ublažiti promjenom životnog stila (pogotovo načina prehrane i češćom fizičkom aktivnošću).

4. Nesanica

Ako uzmemo u obzir svakodnevnu izloženost stresu, promjene raspoloženja, brigu zbog neispunjenog seksualnog života i napadaje valunga, nije čudo što žene u menopauzi često pate od nesanice (prema nekim istraživanjima – 60% žena).

Upravo zbog toga se za nesanicu, uz valunge, kaže da je jedan od najčešćih simptoma menopauze.

Biljke koje nas spašavaju

Neke od biljaka koje se koriste za ublažavanje simptoma menopauze su: crvena djetelina, soja, cimicifuga, hmelj, kineska anđelika, konopljika, lan, sladić, maca…naime, fitoestrogeni (izoflavoni, lignani, kumestani) djeluju kao selektivni modulatori estrogenskih receptora.

Tako crvena djetelina sadrži izoflavone (formononetin, biokanin A, daidzein, genistein, pratensin), kumestane (kumestrol), kumarine (kumarol, medikagol), metilsalicilat (u eteričnom ulju). Više je istraživan list nego cvijet. Uobičajena doza izoflavona je 40-80 mg/dan.

Sjemenke lana bogate su fitoestrogenima lignanima (glavni lignan je sekoizolaricirezinol diglukozid – SDG koji pomoću crijevne mikroflore prelazi u biološki aktivne enterodiol i enterolakton) i alfa-linolenskom kiselinom. Lignani djeluju kao SERMs.

Kineska anđelika poznata je i kao Dong Quai, ženski ginseng. Glavne sastavnice korijena su: eterično ulje s ftalidima, fenolne kiseline, kumarini i polisaharidi. U tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se u kombinaciji s drugim biljnim ekstraktima kod dismenoreje, amenoreje, menopauze, za supresiju alergije…

Uzmi pauzu od menopauze i uživaj u svojim najboljim godinama!

Femipause je prirodni proizvod jedinstvene kombinacije sastojaka za ublažavanje menopauzalnih tegoba. Zahvaljujući toj jedinstvenoj kombinaciji, među kojima su ključni, ekstrakt lista livadne (crvene) djeteline i lupine sjemenki lana u formulaciji za dan te melatonin u formulaciji za noć, Femipause osigurava cjelovitu podršku i pomoć pri menopauzalnim tegobama. Prednost proizvoda je i jednostavnost korištenja – 2u1 koncept.