Menu
NOVOSTI

Aktivnosti na otvorenom za borbu protiv bolesti

aktivnosti-na-otvorenom-joga

Koronavirus svakodnevno mijenja naš život. Otkazuju se skupovi i konferencije, zatvaraju škole, ugostiteljski objekti i teretane, i uopće preporuka je što manje provoditi vremena u prostorima gdje ima više ljudi.

No, to ne znači da se morate zatvoriti u kuću i uopće ne izlaziti – osim ako niste u samoizolaciji ili ako spadate u rizičnu skupinu.

Nije zgorega ponoviti da sve informacije i novosti u vezi koronavirusa možete pratiti na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i da je potrebno što više se pridržavati danih uputa.

U svakom zlu je neko dobro, a u ovom slučaju je to mogućnost provođenja vremena na otvorenom, na suncu i u prirodi. U nastavku dijelimo nekoliko naših prijedloga za zabavne i sigurne aktivnosti na otvorenom koje će vas održati vitalnima i zdravima.

1. Vrtlarenje

Vrtlarenje je odlična aktivnost na otvorenom koja ima mnoštvo blagodati. Osim što se fizički krećete, čestim sagibanjem i rastezanjem održavate fleksibilnost zglobova i mišića.

Naravno, nakon obavljenog posla obavezno operite ruke.

2. Šetnja

Stručnjaci preporučuju 30 minuta šetanja dnevno. Neke od blagodati šetnje su poboljšan rad srca i krvožilnog sustava, poboljšavanje ravnoteže i zdravlja kostiju te smanjenje upale u zglobovima. Sunčani dani pred nama su odlična prilika za napokon poslušati ovaj jednostavan savjet.

3. Fotografiranje

Umjetnička ste duša, ali ne znate kako biste se izrazili? Zašto za početak ne biste fotografirali svijet oko sebe? Ako ne želite besciljno šetati, zadajte si cilj uslikati fotoaparatom ili pak mobitelom primjerice 5 fotografija. Naučite gledati svijet očima fotografa i svaki dan pronalazite nešto novo.

4. Joga

U ovim neizvjesnim vremenima bitno je održavati zdravlje. Ako već ne možete ići u teretanu, možete raditi tjelovježbu i doma, pa čak i na otvorenom. Joga je najbolja za to jer vam ne treba puno opreme – samo podloga i eventualno elastična traka ako imate problema sa zglobovima. Osim toga, joga ima dokazano dobar utjecaj na zdravlje – smanjuje stres, djeluje protuupalno, podiže serotonin i smanjuje valove vrućine – jedan od najčešćih simptoma menopauze.

5. Meditacija

Zdravo tijelo ne znači puno ako ni um nije zdrav, a tome će najviše pridonijeti meditacija. Naime, meditacija pridonosi boljem emocionalnom zdravlju, smanjuje razine kortizola (hormon odgovoran za stres), snižava tlak i još mnogo toga. Odvojite barem deset minuta ujutro i navečer za ovu aktivnost.

6. Bicikliranje

Bicikliranje je mnogima jedna od najdražih aktivnosti na otvorenom. Osim što je besplatno i ne zagađuje okoliš, bicikliranje pomaže pri gubitku kilograma, učvršćuje mišiće, manja je mogućnost ozljede, a čak povoljno djeluje na ljude koji pate od depresije.

Nastojte biciklirati 30 minuta dnevno.