Menu
MENOPAUZA

Dobre bakterije su posebno dobre za žene

Svaki čovjek ima različit mikrobiom – spektar mikroorganizama koji žive u našem tijelu, a dobro je poznato kako njegov pravilan balans i dovoljna zastupljenost dobrih bakterija imaju važan utjecaj na ključne metaboličke procese organizma, od podrške zdravlja probavnog sustava i jačanja imuniteta, do hormonalnog balansa. S pravom možemo reći da su dobre bakterije neizostavni saveznici našeg tijela i vitalnosti, naročito kod žena.

Dobre bakterije kao saveznici hormonalnog balansa žena

Takozvane “dobre bakterije”, znane i kao probiotici, prisutne su u našem organizmu kako bi pomogle adekvatnu funkciju brojnih metaboličkih procesa. Ipak, bez prebiotika – vlakana koji služe kao hrana korisnim bakterijama, one imaju manju šansu da „prežive“ nepovoljne uvjete u probavnom sustavu. Prebiotici su prirodno prisutni u povrću, voću, žitaricama, a u komercijalnim pripravcima često ćemo naći inulin i fruktooligosaharide, koji se smatraju najpotentnijim supstratom za rast korisnih bakterija.

Dodaci prehrani koji sadrže probiotike i prebiotike se smatraju važnim alatom u prevenciji i terapiji brojnih tegoba i bolesti, pomažući u boljem odgovoru imuniteta koji uvelike ovisi o sastavu i aktivnost mikrobiote. Pozitivan utjecaj na kvalitetu i balans probavne funkcije je njihova najpoznatija primjena, no njihovo djelovanje može imati znatno šire benefite, posebno kod specifičnih funkcija metabolizma žena.

B•Biotics je premium dodatak prehrani koji sadrži mješavinu 15 najznačajnijih sojeva dobrih bakterija te je obogaćen fruktooligosaharidima i inulinom. Uz CFU od 20 milijardi pruža potpuno zaokružen sastav nutrijenata koji djeluje kao snažna podrška prirodne raznolikosti mikrobiote.

Upotreba proizvoda bogatih dobrim bakterijama pomaže vaginalnoj mikroflori jer, baš kao i crijeva, vaginalni mikrobiom zahtijeva delikatnu ravnotežu bakterija kako bi ostao zdrav. Na primjer, sojevi laktobacila sudjeluju u proizvodnji mliječne kiseline održavajući kiselost pH rodnice ispod 4,5 čime otežavaju naseljavanje i razmnožavanje štetnih mikroorganizama.

Međutim, stres, oslabljeni imunitet, česta promjena partnera, hormonske promjene u trudnoći i menopauzi, uzimanje oralnih kontraceptiva i antibiotika mogu poremetiti generalno nestabilnu ravnotežu između dobrih i loših bakterija te uzrokovati urogenitalne infekcije.

Najčešći poremećaji disbalansa mikrobiote

Gljivične infekcije, koje mogu pogoditi oko 3 od 4 žene u nekom trenutku njihova života, uzrokovane su smanjenim brojem dobrih bakterija i prekomjernim rastom gljivica, uglavnom Candide, a rezultiraju bijelim vaginalnim iscjetkom koji dovodi do svrbeža i peckanja. Studija Zaštita od ponovljenih gljivičnih i bakterijskih vaginalnih infekcija: laktoferin i laktobacili iz 2020. je pokazala da suplementi bogati dobrim bakterijama, naročito sa zastupljenim sojevima L. acidophilus i L. rhamnosus, mogu pomoći u sprječavanju vaginalnih gljivičnih infekcija i njihovu ponavljanju.

Bakterijska vaginoza (BV) je infekcija uzrokovana neravnotežom bakterija u vagini. Dobre bakterije (Lactobacillus) se smanjuju, dok štetne bakterije poput Gardnerelle i Prevotelle rastu. BV se obično liječi antibioticima, ali se često vraća i ima neugodne nuspojave, uključujući neugodan miris. Dobre bakterije u dodacima prehrani pomažu uspostaviti ravnotežu mikrobiote u vagini, a studija Uloga probiotika u vaginalnom zdravlju iz 2022. pokazala je da njihovo uzimanje može smanjiti ponovnu pojavu bakterijske vaginoze te poboljšati stopu njena izlječenja. Dobre bakterije iz soja laktobacila, uključujući i L. acidophilus te L. rhamnosus, iznimno su zastupljene u sastavu u B•Biotics kapsula.

Infekcija mokraćnog sustava još je jedna od čestih tegoba koja pogađa tisuće žena godišnje. Infekciju najčešće uzrokuje bakterija E. coli, a za posljedicu ima bolna i česta mokrenja, ponekad plaćena sa krvarenjem. Upale mokraćnog sustava se obično liječe antibioticima, ali kao i bakterijska vagninoza, često se ponavljaju. Studija Urogenitalne infekcije u žena objavljena 2003. u Postgraduate Medical Journal ukazuje da upotreba probiotika koji sadrže Lactobacillus pomaže vratiti vaginalnu floru u zdravu ravnotežu i sprječiti prekomjerni rast štetnih bakterija poput E. coli.

Utjecaj dobrih bakterija na hormonalni balans

Pozitivan učinak dobrih bakterija na žene je općenito zanimljivo područje uzmemo li u obzir važnost koju spolni hormoni imaju na crijevu mikrobiotu, ali i obrnuto – i crijevna mikrobiota ima važnu ulogu u metabolizmu spolnih hormona, posebice estrogena. Naime, pojedine enteričke bakterije uvelike utječu na razine estrogena u organizmu, a time i na estrogenski dominantna stanja poput mioma i endometrioze.

PCOS (sindrom policističnih jajnika), kao jedan od najčešćih metaboličko hormonalnih poremećaja u žena, također dio svoje dinamike vuče iz disbalansa crijevne mikrobiote. Konkretno, primijećena je manja raznolikost bakterijskih vrsta u pacijentica sa ovim stanjem što za posljedicu ima smanjenu produkciju SCFA te višu tjelesnu masu i razinu testosterona. Studija objavljena 2021. u časopisu The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism pokazalia je značajno smanjene indeksa tjelesne mase i razine testosterona u skupini koja je dobivala sinbiotik u usporedbi s placebom.

Još jedno potencijalno područje primjene je perimenopauza i menopauza budući da studije ukazuju na značaje promjene u crijevnoj mikrobioti koje se događaju u ovoj važnoj tranziciji. Stručnjaci su složni da je briga o zdravlju crijeva jedan od stupova ženskog zdravlja nakon 40te.

B•Biotics, uz bogat sastav dobrih bakterija, FOS i inulin, pogodan je za vegane, nema glutena ni soje, ne sadrži GMO sastojke ni alergene, a dolazi u pakiranju sa 30 celuloznih kapsula – dovoljno za mjesec dana u društvu dobrih bakterija.

Iskoristite 10 % popusta na sve proizvode sa web shopa putem koda pričajmiotome10