Menu
NOVOSTI / ZDRAVLJE

Savjeti stručnjaka | Detoksikacija jetre u samo 7 koraka

detoksikacija-jetre-u-7-koraka

Iako suvremeni život u gradovima potpomognut tehnologijom ima nebrojene prednosti, ima i nedostatke. Naime, gotovo svakodnevno smo izloženi toksinima.  Dolaze iz mnogih izvora u okolišu, od toksičnih sastojka u proizvodima za čišćenje kućanstva, kozmetičkim proizvodima i do industrijski prerađenih namirnicama. 

Jedan od glavnih načina na koji se tijelo rješava toksina je kroz jetru –  naš glavni organ za detoksikaciju. Jetra ih čini manje opasnima biokemijskom preradom unutar svojih stanica. Nažalost, nije dovoljno samo se osloniti na jetru za detoksikaciju pa ponekad mi moramo poboljšati detoksikaciju svog organizma određenim koracima.

Fokusirana detoksikacija

Stručnjakinja za hormone dr. Sara Gottfried predlaže takozvanu fokusiranu detoksikaciju o kojoj piše u svojoj knjizi Brain Body Diet. S druge strane, odbacuje popularne detox čajeve i ostale brze detox dijete koje nemaju rezultata, a ako ih imaju, efekt je uglavnom kratkoročan.

Fokusirana detoksikacija nije samo detoksikacija putem prehrane, već uključuje promjene životnog stila koji utječe na opterećenje jetre toksinima. Tijekom godina, izloženi smo mnogim vrstama toksina u malim količinama, a da toga nismo ni svjesni, a često su znakovi oštećenja jetre nevidljivi – primjerice, nakupljanje masti u jetri ili porast jetrenih enzima u krvi. 

Kako možemo pomoći jetri u detoksikaciji našeg organizma? Dr. Gottfried preporučuje sljedećih 7 koraka. 

Detoksikacija jetre u 7 koraka

1.  Jedite organsko

Odaberite hranu koja nije GMO, organsko voće i povrće te meso bez hormona.

2. Jedite povrće

Određeno povrće pomaže kod detoksikacije jetre, poput povrća koje uključuje brokulu, kelj, kupus i cvjetaču. Zeleno lisnato povrće sadrži sulforafan koji pomaže poboljšati puteve detoksikacije. Sulforafan pojačava proizvodnju glutationa. Isti receptor na stanicama koji toksini iz okoliša koriste za svoje negativne učinke koristi i zeleno lisnato povrće. 

3. Povisite razinu glutationa

Glutation je glavni antioksidans u tijelu tijela, kemijski spoj koji neutralizira i poništava slobodne radikale. 

Ako već niste, svakako u svoju prehranu uključite luk, poriluk, češnjak i vlasac. Oni pomažu pri proizvodnji glutationa. Pijte više zelenog čaja. Pokazalo se da zeleni čaj potiče proizvodnju glutationa i pomaže jetrenim enzimima koji sudjeluju u detoksikaciji organizma.

4. Detoks uz jogu

Blage i smirene joga vježbe, uz pravilno disanje prema nekim istraživanjima pomaže povišenju razina glutationa.

5. Suplementi

Prema istraživanjima, liposomski glutation ili prekursor, N-acetil cistein (NAC), smanjuje upale i razine žive u organizmu.

6. Boravite u sauni

Ne samo što pomažu pri uklanjanju teških metala, saune mogu povećati dugovječnost. U studiji objavljenoj u Journal of American Medical Association, istraživači su otkrili da ljudi koji su boravili u sauni četiri do sedam puta godišnje imaju 40% manje šanse umiranja od raznih bolesti. 

7. Smanjite unos alkohola

Smanjivanjem konzumacije alkohola na minimum (1 čaša vina dnevno), oslobađate jetru da se “usredotoči” na druge toksine.

 

Izvor: saragottfried.com

 

Foto: Unsplash