Menu
NOVOSTI / ŽIVOTNI STIL

Preporuka za čitanje | Bjørn Rasmussen-Koža je rastezljiva futrola za cijelo tijelo

„Koža je rastezljiva futrola za cijelo tijelo najmoćnija je, najpotresnija i najprovokativnija knjiga objavljena u Danskoj posljednjih godina“, Naja Marie Aidt.

Koža je rastezljiva futrola za cijelo tijelo Bjørna Rasmussena roman je koji razrađuje psihološko-emocionalni prostor odbojnosti i čežnje, prostor možda nepoznat svima, ali temeljito istražen na iznenađujući, naglašeno poetski način.

Centriran oko Bjørnove sadomazohističke afere sa starijim instruktorom jahanja, roman se širi u nezamislivim smjerovima. Na dijelove izazovna ili izazivajuća, priča ponire u najmutnije i najmračnije dijelove požude i stida. Sram postoji samo kao posljedica jer je želja jača od razuma. Rasmussen ne pomiče granice tjelesnosti jer one za njega ni ne postoje. Sve je moguće i dozvoljeno i autor to svesrdno koristi. Ovo djelo zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Bjørn Rasmussen rođen je 1983. u Danskoj. Diplomirao je na Školi dramske umjetnosti 2007. te na Visokoj školi kreativnog pisanja 2011. Iste godine dobio je Književnu nagradu Montana za roman Koža je rastezljiva futrola za cijelo tijelo. Godine 2013. danska vlada dodijelila mu je trogodišnju potporu za rad, a godinu nakon toga (2014.) primio je Književnu nagradu Kultur Bornholms. Godine 2016. nagrađen je i Nagradom Europske unije za književnost.

 

Knjigu se po cijeni od 107 kuna može kupiti na službenim stranicama knjižare Ljevak