Menu
NOVOSTI

Kako utvrditi točnu razinu hormona

Hormoni, hormoni, hormoni… često ovdje pišemo o njima, naravno s razlogom jer je upravo njihova smanjena ili povišena razina ono što uzrokuje najčešće tegobe u perimenopauzi i menopauzi. Ali kako utvrditi nedostaje li nam zapravo estrogena ili ga imamo previše, te imamo li povišen kortizol, smanjen progesteron itd…

Postoje dvije pretrage kojima se može puno točnije odrediti razina pojedinih hormona od uobičajene krvne pretrage na koju će vas poslati većina liječnika.

Testiranje hormona preko sline
Ovom se pretragom mjere slobodni hormoni koji se nalaze u slini, a za koje se pokazalo da odgovaraju onima koji se nalaze u drugim tjelesnim tkivima.
Ova je metoda također pogodna za uzorke koji se uzimaju u isto doba dana kako bi se mogle provesti značajne usporedbe. Pribor za test se može dobiti na kućnu adresu zajedno s uputama za uporabu. Slina se skuplja i stavlja u priložene posudice u jedno ili više doba dana, zatim se šalje izravno u laboratorij.Dr. Christiane Northrup u svojoj knjizi Mudrost menopauze preporučuje ovom pretragom testirati razinu estrogena, progesterona i testosterona jer to daje temeljnu procjenu cjelokupnog hormonskog stanja.

Krvne pretrage slobodnih hormona
Najveća je prednost ove pretrage to što je postupak vrlo sličan onome kod uobičajenih krvnih pretraga na koje nas je većina liječnika navikla upućivati.
Najveća je zamjerka to što se ova pretraga obavlja u doba kad laboratoriji rade, a razine hormona jako variraju tijekom dana.
Ali čak i i u tom slučaju ova pretraga ima više smisla od određivanja opće razine hormona.

Bez obzira koja se metoda testiranja odabere, dr. Northrup savjetuje ponavljanje testiranja, upravo zbog promjenjive razine hormona.